“F*ck u Putin”, або Красномовний аксесуар для збору коштів на армію

Доки пісня харківських ультрас про Путіна очолює народний український чарт, "популярність" російського президента набирає більш матеріальних форм.

Браслети "Fuck u Putin" створено для збору коштів на підтримки української армії. Аксесуар ніби доповнення до пісні, щоправда, тут йдеться не стільки про найменування, скільки про адресу.

"Українська правда. Життя" нанизує намистинки історії створення проекту у розмові з засновниками проекту, які попросили називати себе "людьми, небайдужими до долі України"

Натхнення

Напередодні створення ініціативи серед друзів майбутніх засновників "Fuck u Putin" точилось чимало розмов щодо того, як підтримати Майдан та армію зокрема. Була ідея робити вишивані браслети, проте одразу стало зрозумілим, що це займе багато часу, і це тоді коли часу нема і допомагати треба якомога швидше.

Поштовхом для ініціативи став приклад подруги засновників зі Швеції. На руці гості був браслет "Fuck the cancer". Це досить популярний у Швеції благодійний проект з метою збирання коштів для боротьби зі страшною хворобою. Тож щоб дати відсіч недузі , що напала на Україну і підтримати українську армію "люди, небайдужі до долі України" вирішили наслідувати таку традицію і без вагань вказати адресу, куди "недузі" треба прямувати. Ось так і народився проект:

"Після того, що почалось на Сході та в Криму, ми розуміли, що не зуміємо допомагати так, як могли підчас подій в Києві, але з допомогою браслетів ми можемо досягти цього результату. І з кожним браслетом люди , що його вдягли, несуть наше повідомлення. Тому, можливо, буде більше охочих приєднатись і передавати меседж. Це як павутина, мережа. Хоча і почалась з кількох людей, зараз вона росте і розширюється"

У Швеції є також цікавий звичай. Браслет носять багато людей і якщо бачать когось без браслета, то дарують свій, а собі йдуть купляти інший.

Хендмейд з особливим значенням

Від задуму до його реалізації. Сьогодні на браслеті "чорним по білому…бісеру" написано "F-u-c-k u P-u-t-i-n" . Колір маленького бісера, що доповнює чорно-білі літери-намистинки, обрано невипадково. На думку організаторів – це символічний колір бруківки Майдану.

Пошук потрібного матеріалу для виготовлення був не з легких. В Україні достатньо літер не вийшло назбирати. Може того, що ані пристойних слів, ані не дуже пристойних вже нема. Де там про літери говорити:

"Ми пішли в магазини намиста і намагались скласти фразу, але результат виходив доволі кумедний : "Fuck u Putis", " Fuck you Pupin", - згадують організатори.

Потому вирішили замовити з-за кордону.

"Мені знається, що це важливий проект не лише для України, але й усього світу, для підтримання миру та гармонії в цілому. Адже ніхто не знає , на які території пошириться загарбницька позиція Путіна."

Потроху зібралась і команда охочих допомогти зібрати бісер з "посланням".

Розповсюдження інформації про ініціативу відбувається за допомогою фейсбук-сторінки та сайту з продажу біжутерії. Браслети можна замовити як по Києву, для чого є спеціальний кур’єр, так і в інші регіони та країни поштою.

Зараз ведеться робота над окремим веб-сайтом. Продаж браслетів на вулиці не приніс результатів, адже часто люди не сильно довіряють або просто не розуміють, що написано на англомовному аксесуарі.

Робота ініціативи передбачає також створення тематичних футболок.

Трохи арифметики

3 великі коробки з бісером доставили з Китаю в середині травня. З них до цього моменту було зроблено майже 11 тисяч браслетів.

Як пояснили організатори, за день 6-7 людей можуть зробити 300 браслетів. Працювали активісти по змінах, все залежало від графіку та бажання.

Виготовлення 11.000 браслетів з графіком з 10.00 – 18.00 забирає близько місяця.

20 гривень з кожного браслета вартістю 50 гривень йде на допомогу армії.

6800 гривень - це перший внесок, який "Fuck U Putin" передали Армії SOS. Учасники ініціативи завжди знають на що ж саме пішли кошти, особливо радіють світлинам захисників, що тримали потрібні речі.

Бісеру у активістів лишилось чимало, а тому багато роботи ще попереду, кажуть творці красномовних аксесуарів: "Мені здається , що існує чимало людей не з України , які не розміють,чому це так важливо. Але це приходить з усвідомленням , що права та свободи ніколи просто не даються, це те, за що треба боротись, якщо хтось приходить і намагається їх забрати."

Схожі як N-крапель в океані

Краплини в океані - намистинки у браслеті. В команді "Fuck U Putin" всього 25 людей. Від пенсіонера до студента, тут є волонтери різного віку, роду занять і навіть національності. Всіх об’єднало бажання допомогти.

"Це зібрались люди, які люблять Україну", - підсумували організатори ініціативи.

Реклама:

Головне сьогодні