Правильні тарілки та хороший джаз: як сама кухня може допомогти у схудненні
Так, зокрема, люди, котрі звикли тримати якісь снеки чи напої на столі, тобто в полі зору, за статистикою, частіше мають зайву вагу.
Як має виглядати кухня здорового та стрункого господаря, розказав дослідник, фуд-психолог та автор книг про харчування професор Брайан Вонсінк, пише сайт Healthista.
Нещодавно дослідницька організація Cornell Food and Brand Lab при Корнелльському університеті провела цікавий експеримент. Почалося з того, що було зроблено фотографії кухонь 200 американських домогосподарств. Далі експерти спробували співставити те, що вони побачили на робочих поверхнях, із даними про вагу тих пані, що господарювали на цих кухнях.
Вони виявили, що в тих оселях, де пачки з сухими сніданками, пластівцями тощо, "живуть" десь на робочій поверхні, хазяйки в середньому важать на 9 кілограмів більше від своїх сусідок, у кого нема перед очима смаколиків. Жінки, котрі мають звичку тримати на столі солодкі газованки, мають і вагу більшу, на 11-12 кіло.
Хазяйки ж, на чиїй кухні є місце для кошику з фруктами, навпаки, важать десь на 6 кілограмів менше.
"Ви бачите їжу і їсте її, бо вона тут", - пояснює Вонсінк, котрий очолював дослідження.
"П'ять хвилин до того ви не питали себе, чи ви голодні, але раптом ви щось бачите, і в вас одразу ж викликає питання: "Я голодний, я хочу це з'їсти?", і часто відповідь на нього – "так", якщо ви не людина з сильною волею", - говорить дослідник. Отже,…
Правило №1. Геть іжу з очей
Усі продукти мають бути сховані, якщо не в холодильнику, то в шафках. Якщо ви їх не бачитимете, то не думатимете про те, чи не з'їсти їх. До того ж, відкрити шафку та щось із неї дістати – це довший процес, який дасть змогу замислитися, чи дійсно ви хочете їсти.
Вонсінк не хоче давати такої поради, як "ніколи не купуйте та не приносьте додому нічого, що не є на 100% здоровою їжею", адже це є мало реальним, особливо коли в домі є діти. Натомість він закликає подбати про те, щоби ці наїдки не були перед очима в людини, для котрої вони є небажаними, щоби вона не їла їх "за умовчанням".
Правило №2. Їсти з правильної тарілки
Як пояснює Вонсінк, якщо колір тарілки контрастує з кольором їжі на ній, людина, скоріше за все, з'їсть менше. Важливий і розмір тарілки.
"Наше дослідження показує, що більшість типових дорослих людей усього світу з'їдають 92% від того, скільки собі поклали, тож якщо розмір тарілки змусить вас покласти собі на 20% більше, ви це з'їсте, незалежно від того, наїлися або ні", - запевняє психолог.
Правило №3. Їсти під правильну музику
Один з експериментів, що його проводили в ресторані швидкого харчування, показав, що під спокійний джаз люди з'їдають на 18% менше, ніж під рок-н-ролл 1970-х. Що більш людина розслаблена, то повільніше вона їсть і швидше наїдається.
Правило №4. Сховайте добавку
Як упевнений експерт, людина їсть швидше, якщо бачить перед собою багато їжі. Хай добавка лишається в духовці чи каструлі, більше шансів, що вона нікому не знадобиться.
Вонсінк каже, що впродовж кожного дня людина приймає 200 дрібних рішень, пов’язаних із харчуванням. Такі, здавалося б, дрібниці, як колір тарілки або кошик із фруктами на столі, допоможуть бодай деякі з них зробити правильними там, де інакше забракне витримки.
Нагадаємо, нещодавно один британський дієтолог нарешті дозволив їсти після сьомої вечора та розвінчав ще кілька міфів про харчування.