Навчання допомагає мозку у боротьбі із деменцією

— 27 липня 2010, 07:21

Кожен рік сумлінного навчання в молодості на 11% знижує ризик прояву таких симптомів, як погіршення пам'яті та сплутане мислення у літньому віці, запевняють науковці.

"Гризіння граніту науки" робить мозок більш гнучким та поліпшує його здатність опиратися проявам старечого слабоумства, яке викликає, наприклад, хвороба Альцгеймера, повідомляє The Telegraph.

Що більше часу людина приділяє навчанню, то менше вона схильна до розвитку симптомів деменції - за останнє десятиріччя науковці вже не раз доходили такого висновку.

Втім, нещодавнє дослідження, результати якого було опубліковано у журналі "Brain", не лише в черговий раз довело наявність зв'язку між освітою та зниженням ризику розвитку симптомів деменції.

Його несподіваним результатом стало те, що водночас навчання не має жодного впливу на ступінь ушкодження мозку, яке викликає захворювання.

Навчання у ранньому віці справді допомагає деяким людям впоратися із багатьма змінами у мозку до того, як повною мірою проявляться симптоми деменції, переконана дослідниця з Кембриджського університету Ханна Кідж.

"Це найбільше з досліджень на підтвердження того, що занурення у книги може допомогти вам долати симптоми деменції у літньому віці", - каже очільниця організації Alzheimer's Society Рут Сазерленд.

Проте для вчених досі лишається загадкою причина настільки сприятливого впливу освіти.

За однією з версій, люди, які схильні до більш тривалого навчання, мають більший розмір мозку, здатний ефективніше адаптуватися до змін, пов'язаних із деменцією, зазначає Сазерленд.

"Іншою причиною може бути те, що освічена людина знаходить шляхи, аби зуміти приховати свої симптоми", - припускає вона.

"Наразі нам необхідні подальші дослідження, аби зрозуміти, як освіта може зробити мозок більш "стійким до деменції". Доти ідея, вочевидь, полягає у тому, аби залишатися у школі", каже Сазерленд.

Реклама:

Головне сьогодні