Тест

Поради медиків для купання в ополонці на Водохреща

На свято Богоявлення, що відоме у народі як Водохреща і святкується 19 січня, центральне місце займають обряди, пов'язані з водою, і один з них - купання в ополонці.

З огляду на те, що купання у крижаній воді може бути небезпечним та мати негативні наслідки для людини, медики закликають виважено підходити до цього обряду.

"Купання в ополонці взимку, без попередньої підготовки, може бути небезпечним для людей похилого віку, дітей, осіб, які страждають на гострі та хронічні захворювання", - попереджає головний лікар Київського міського Центру здоров'я Отто Стойко.

Зимове плавання - найвища форма загартування холодом. Воно викликає максимальне напруження всіх фізіологічних механізмів терморегуляції і впливає на організм людини, викликаючи значні зміни в діяльності практично всіх систем і органів.

"Безпосередньо після запливів в ополонці відзначається, зокрема, збільшення в крові кількості формених елементів, особливо лейкоцитів і лімфоцитів. І це явище, яке дещо нагадує стрес, зберігається протягом 4 годин", - пояснює Отто Стойко.

"Безумовно, при атеросклерозі, гіпертонії, ревматизмі, активних формах туберкульозу легенів, інших гострих і хронічних захворюваннях відхилення такого роду не лише небажані, а й неприпустимі", - наголошує він.

Але якщо людина здорова і підготовлена до зимового купання, то вона має суворо дотримуватись правильного строгого дозування холодового навантаження, а також гігієнічних правил, в першу чергу принципів поступовості і послідовності.

Тому якщо ви вирішили розпочати загартовуватися купанням в ополонці, спочатку порадьтесь з лікарем і не забувайте про наступні правила.

Обов'язково купайтеся у знайомому місці або місці, що пристосоване для зимового купання з облаштованим заходом у воду.

Приходьте на ополонку з супроводжуючим. Беріть із собою туристичну ковдру або навіть просто газету, щоб постелити під ноги при роздяганні та одяганні.

Купання треба проводити швидко. Якщо ви новачок - тільки пірнути у крижану воду та зразу виходити.

Одяг повинен бути зручним для одягання, не тісним і з найменшою кількістю ґудзиків.

Не вживайте алкоголю та не паліть перед купанням.

Не купайтеся на голодний шлунок та відразу після прийняття їжі.

Не забувайте про поступовість і здоровий глузд.

За матеріалами Київського міського Центру здоров'я