Годування грудьми сприяє підвищенню IQ дитини – вчені

— 14 березня 2011, 12:23

Позитивний вплив від грудного вигодовування (ГВ) на розумові здібності вчені помітили навіть у дітей середнього шкільному віці, пише The Telegraph.

Протягом дослідження науковці розглянули дані щодо більше ніж 10 тисяч школярів із Брістоля. Дослідники виявили, ті з них, хто перебував на повному ГВ хоча б у перший тиждень життя, є успішнішими в навчанні за тих своїх однолітків, хто після народження одразу почав їсти з пляшечки.

Дослідники з Оксфордського університету та Інституту соціальних та економічних досліджень (ISER) згрупували в пари дітей, що мали схожі родинні обставини, рівень IQ матерів, тощо.

Єдиною істотною різницею між піддослідними було те, що одного з них годували грудьми. Це дало змогу вченим проаналізувати, які відмінності, зумовлені грудним вигодовуванням, є в кожній парі "близнюків".

Діти, що харчувалися материнським молоком, у середньому мають на 3-5 пунктів вищий IQ, зазначає представниця ISER Марія Якову. Такі результати науковці одержали відносно дітлахів 5, 7, 11 та 14 років.

"Ми б не здивувалися, якби цей ефект із часом стерся, але цього не відбулося", каже науковець.

Зі слів Якову, існує теорія відносно довголанцюгових жирних кислот у грудному молоці, що сприяють розвитку мозку дитини. Інша ж школа науковців наполягає на тому, що годування грудьми допомагає зміцненню зв'язку між матір'ю та дитям.

Що ж до впливу ГВ на розумові здібності маляти, то в 2006-му році журналом British Medical Journal були опубліковані результати дослідження, що спростовували існування будь-якого зв'язку.

Нині Британія є однією з країн із найнижчими показниками про грудному вигодовуванню в світі. У віці одного тижня лише один з трьох (35%) немовлят перебуває на повному ГВ. У 4 місяці харчуватися материнським молоком продовжують лише 7% дітей.

Реклама:

Головне сьогодні