Тест

Країна дій

Кожен з нас хоче бути молодим та здоровим і жити у щасливій країні. Ми складаємо успішні бізнес-плани, але не можемо скласти простого плану збереження власного здоров'я. Якщо ми хочемо змінити життя країни, краще всього почати із себе.


"Хочеш змінити світ - почни з себе"

Махатма Ганді.

В середньому життя українця могло б тривати мало не 100 років, якби майже 500 тисяч життів у рік не забирали смерті від захворювань серця та судин, понад 89 тисяч - рак, 35 тисяч - хвороб органів травлення, 23 тисячі - органів дихання, майже 33 тисячі - інфекційних та паразитарних хвороб, туберкульозу і СНІДу. Усього - 754.462 (Дані Українського центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова на кошти Світового банку та Українського медичного союзу (УМС).

Ми можемо без кінця нарікати на негаразди у оточуючому нас житті, звинувачуючи вічне українське "моя хата скраю" та захоплюватись, що в сусіда трава зеленіша, але коли зіштовхуємось із необхідністю змінити щось у власному житті, докласти певних зусиль, часто здаємося: "Я почну завтра". Біда в тому, що завтра вже буде іншим. В результаті ми не робимо нічого.

Існує, як мінімум, одна причина, щоб почати змінювати себе і своє життя саме зараз. Завтра ще не існує, а минулого вже не повернути. Єдиний раз, коли щось відбувається, це сьогодні. Цей момент, прямо зараз, це єдиний раз, коли ми повинні зробити щось у нашому житті.

Існує, як мінімум, одна причина, щоб почати змінювати себе і своє життя саме зараз

От як ми живемо? Хтось із нас більшу частину життя проводить на дивані або в робочому кріслі, хтось об'їдається донесхочу, щиро переконаний, що напівміфічні атеросклероз, інфаркт, інсульт та діабет по нього не прийдуть.

Інший працює до знемоги, навіть уві сні продовжує працювати. А ще на все це накладається палка любов до нікотину та алкоголю.

Коли ж гримить грім і хреститися нерідко вже пізно, виявляється, що "краще було, краще було не любити" такого способу життя, а брати відповідальність за своє здоров'я та життя у власні руки.

То не чекаймо грому. Ось список з 10 простих способів залишатися здоровим і прожити якісно життя і з користю для країни.

Частіше гуляймо. Використовуймо, при можливості, вільний час не для перекуру або соціальних мереж, а прогулянок. Навіть 10 хвилин швидкої ходьби активізують обмін речовин, насичують кров киснем, знімають стрес.

Пиймо більше води. Якщо пити воду рідко, виникає загроза хронічного зневоднення організму, і як наслідок - накопичення токсичних продуктів обміну речовин, які можуть стати причиною серйозних проблем із здоров'ям. 6-8 склянок простої чистої води щодня, крім кави, зеленого чаю та інших напоїв. І найближчим часом покращиться самопочуття, обличчя матиме свіжий вигляд, а ми - більше енергії.

Висипляймося. Більше 8 і менше 4 годин сну негативно відображується на нашому здоров'ї: може приводити до ожиріння, сприяти розвитку діабету або гіпертонії, порушенню гормональної рівноваги, послабленню імунної системи, що захищає організм від інфекцій, знижує стійкість до стресів, прискорює загальне старіння організму. Для відновлення сил достатньо спати 6-7 годин.

Вживаймо максимально натуральну та мінімально оброблену їжу з коротким терміном зберігання. Тобто свіжі фрукти, овочі та ягоди (а не готові бутильовані та пакетовані напої); м'ясо та рибу (а не сосиски, ковбаси та консерви); та природні солодощі - солодкі ягоди, натуральні сухофрукти, чорний шоколад. Уникаймо транс-жирів, які є "бомбою сповільненої дії" - "легких" масел та маргаринів, солодощів та солонощів.

І взагалі візьмімо за правило читати етикетки і розуміти, що за більшістю консервантів, розпушувачів, емульгаторів, барвників, ароматизаторів та інших добавок приховані наші потенційні хвороби. Більше часу на кухні зараз, може означати менше часу у лікарні в майбутньому.

Їжмо свіжі фрукти, овочі та ягоди щодня. Принцип "веселки", тобто різнокольорові овочі та фрукти оздоровлять наш організм, відновлять печінку, яка є основною "фабрикою з переробки" всієї їжі, у тому числі, шкідливої. Деякі овочі та фрукти можна брати із собою на роботу, наприклад, моркву, огірки, абрикоси, черешні. Частіше робімо фруктові, овочеві та ягідні пюре, так звані смузі, які легко засвоюються.

Різнокольорові овочі та фрукти оздоровлять наш організм


Обмежмо, а ще краще припинімо споживання алкоголю. Якщо вживаємо спиртне, обмежмо його до однієї порції в день (приблизно 330мл пива та 140 мл сухого вина для жінок та вдвічі більше - для чоловіків). Але є одне суттєве "але": вживання алкоголю до 40 років, коли ризик серцево-судинних захворювань невисокий, є вкрай недоцільним, тобто небезпека від вживання алкоголю перевищує користь.

Їжмо багато харчових волокон щодня. Це зменшує високий кров'яний тиск, знижує рівень "поганого" холестерину та цукру в крові, запобігає збільшенню ваги та виникненню онкологічних захворювань. Продукти, багаті харчовими волокнами, - це хліб з цілого зерна (у крайньому випадку - вчорашній висівковий), макаронні вироби із борошна грубого помолу, каші із цілих круп, овочі і бобові.

Займаймося фізичними вправами. Регулярна фізична активність може робити чудеса із нашим здоров'ям та тілом. Фізична активність допомагає запобігти хворобам серця, діабету, остеопорозу, а також безлічі інших захворювань, і є ключовим елементом для схуднення або підтримки здорової ваги. Мінімум 30 хвилин помірної інтенсивності 5 днів на тиждень та двічі на тиждень - силові вправи з використанням гантелей, радить ВООЗ.

Загартовуймось. Щоранку не забуваймо про контрастний душ, який тонізує тіло та зміцнює імунну систему.


Не курімо. Величезна кількість хвороб, пов'язаних із цим видом побутової наркоманії (погугліть, не полінуйтеся), перекреслює життєві плани та мрії мільйонам українців. Тому зберімо всю свою волю, але звільнімося від цього гачка, киньмо курити.

Я знаю, що вам всі ці 10 пунктів відомі мало не з дитинства. Але між знанням та дією нерідко лежить прірва. Прокладімо місток між ними і ми почнемо почуватися впевненіше, усвідомлюючи, що ми таки можемо контролювати своє життя. Наш успіх буде джерелом натхнення для інших. І тоді очікувані зміни почнуться.

"Подорож в тисячу миль починається з першого кроку", казав Лао-цзи

Працюймо над собою!

Фото з Flickr (mccun934), liveinternet.ru, terpsihora.org

Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог