Українці і спорт: здоровим бути хочеться, але ліньки

Більшість українців оцінюють свій стан здоров'я як задовільний. Та попри це, вони не займаються спортом і навіть не мають бажання це робити.

Про це свідчать дані дослідження компанії Research & Branding Group, проведеного у період з 16 по 26 червня 2011 року.

З'ясувалося, що 40% українців оцінюють свій стан здоров'я як задовільний, а більше чверті (28%) - як добрий, 8% жителів країни вважає своє здоров'я відмінним. Водночас, поганим вважає своє здоров'я кожен п'ятий респондент, а дуже поганим - 4% українців.

Більше скаржаться на своє самопочуття саме жінки: чоловіки оцінюють своє здоров'я як хороше значно частіше (46%), ніж жінки (29%).

Якщо хочеш бути здоровим...

Попри скарги на свій стан здоров'я, українці не займаються спортом. Так, вони прагнуть бути у хорошій формі (69% визнали це), але в цілому дві третини українців (66%) не займаються фізкультурою і спортом. Кожен день займаються (8%), через день (5%), кілька разів на тиждень (11%) і менше разу на тиждень (9%).

Більше того, на запитання, про те, "Якими видами спорту Ви хотіли б займатися", 51% респондентів зазначив, що такого бажання у них немає взагалі.

Футболом і плаванням хотіли б займатися 10% опитуваних, фітнесом - 7%, велоспортом і легкою атлетикою - 4%, тенісом, боксом і волейболом - 3%, і по 2% - спортивною чи художньою гімнастикою, східними єдиноборствами, баскетболом, автогонками, фігурним катанням. Хотіли б робити зарядку чи займатися важкою атлетикою 1% опитаних.

Як часто українці займаються спортом?

Частота занять

% від кількості опитаних

Кожен день

8

Через день

5

1-2 рази на тиждень

11

Менше разу на тиждеь

9

Не займаються фізкультурою і спортом

66

Важко відповісти

1

Види спорту, якими займаються українці

Вид спорту

% від кількості опитаних, усі варіанти відповідей

Футбол

18

Плавання

13

Легка атлетика

12

Фітнес

11

Велоспорт

11

Спортивна гімнастика

9

Зарядка

8

Волейбол

7

Важка атлетика

4

Баскетбол

4

Бокс

3

Теніс

3

Карате

3

Біг

3

Лижні види спорту

2

Фігурне катання

2

Художня гімнастика

1

Хокей

1

Автогонки

1

Інше

4

Нема таких

11

Важко відповісти

5

Водночас, експерти не втомлюються нагадувати: заняття спортом можуть робити чудеса із нашим здоров'ям та тілом.

"Фізична активність допомагає запобігти хворобам серця, діабету, остеопорозу, а також безлічі інших захворювань, і є ключовим елементом для схуднення або підтримки здорової ваги. Мінімум 30 хвилин помірної інтенсивності 5 днів на тиждень та двічі на тиждень - силові вправи з використанням гантелей, радить ВООЗ", нагадує дієтолог Оксана Скиталінська.

"Оскільки ми їмо 7 днів на тиждень, то ми повинні і рухатися також 7 днів на тиждень. Ідеально, якщо це буде 10 000 кроків щодня. Для підрахунку кроків існують навіть спеціальні прилади, названі крокомірами. Але для того, щоб прискорити метаболізм, однієї ходьби не є достатньо: 2-3 рази на тиждень рухову активність необхідно доповнювати силовими вправами. Бо кожен додатковий кілограм м'язів спалює до 50 додаткових калорій", радить дієтолог.

Збір інформації для дослідження Research & Branding Group проводився методом особистого інтерв'ю в 24-х областях України і АР Крим. Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за місцем проживання (область), статтю і віком. Обсяг вибіркової сукупності склав 2079 осіб. Очікувана середня помилка вибірки складає + -2,2%.

Реклама:

Головне сьогодні