Банан і канапка з сиром – британські лікарі про порятунок від похмілля

— 19 грудня 2011, 15:24

Напередодні різдвяних та новорічних свят лікарі дають поради щодо того, як правильно гуляти, та чим рятуватися від похмілля.

Про це пише The Daily Mail.

"Цнотлива Мері" – цей безалкогольний коктейль від похмілля радить хірург-ортопед з Ealing Hospital NHS Trust Саманта Тросс.

"Коли я встаю, то випиваю велику склянку "Цнотливої Мері". Томатний сік та селера є ефективними регідраторами, допомагаючи поповнити запас вітамінів та відновити баланс мінералів у крові", - каже вона.

"Лимонний сік містить вітамін С, він зменшує ризик того, що ви підхопите застуду, трохи перцю чилі допоможе зняти головний біль, оскільки в ньому є капсаїцин, який має знеболюючі властивості. Не піддайтеся спокусі додати чарочку горілки – це завдасть ще більшого стресу вашій печінці", - застерігає лікар.

Уникати вранці смаженої їжі, а з нею насичених жирів, радить судинний хірург Lewisham Hospital Едді Челонер.

"Я завжди їм банани – лагідні до шлунку, й підтримують рівень цукру. В бананах багато калію, мінералу, який втрачається, коли ми п’ємо алкоголь, та нестача котрого додається до симптомів зневоднення, похмілля", - каже лікар.

Швидше позбутися токсинів та стимулювати утворення ендорфінів уранці допоможе сауна, баня або спортзал.

Інші фахівці, яким доводилося на собі відчувати, що таке недобрий ранок, радять випити склянку молока ще перед сном – це попередить зневоднення, або ж тост із медом та багато води. Фруктоза, що міститься в меді, допомагає позбутися ацетальдегіду, речовини, що утворюється внаслідок розщеплення алкоголю.

Причому вкладатися спати краще на правий бік – це полегшить проходження шлункової кислоти, та послабить відчуття нудоти.

Утім, ніж потерпати на ранок від похмілля, краще подбати про себе ще напередодні. Вирушивши після роботи на вечірку, переконайтеся, що перед тим, як хильнути чарчину, ви з’їли достатньо білку, жирів та складних вуглеводів - тоді алкоголь не всмоктуватиметься так швидко. Підійде вівсяне печиво, хуммус або проста канапка з сиром.

"Надавайте перевагу прозорим або блідим напоям, таким як біле вино. Темніші напої, як то червоне вино, містять додаткові речовини, відомі як конгенери, що продукують токсичні побічні продукти, які отруюють клітини тіла та посилюють симптоми похмілля", - говорить професор з медичної школи Единбурзького університету, психіатр Джонатан Чік.

"Якщо збираєтеся пити вино, обирайте найдорожче, яке лише можете собі дозволити. Коли алкоголь метаболізується в організмі, він продукує токсичну речовину, відому як ацетальдегід. Однак певна кількість його вже присутня в дешевому вині, через технологію виробництва, тож ви менше страждатимете від похмілля, якщо оберете гарний вінтаж", - радить уролог із Hampshire Clinic Кріс Іден.

Реклама:

Головне сьогодні