Родинні конфлікти впливають на формування мозку у підлітків - вчені

— 6 грудня 2011, 11:40

Це підтвердили і спеціальні психологічні дослідження, проведені спеціалістами з Лондонського університетського коледжу (Велика Британія).

Разом з тим, психологи зазначають, що розлади психіки, що виникли в дитинстві через тривалий стрес в сім'ї, важко лікуються. Можливо, це відбувається через те, що такі розлади супроводжуються неврологічними порушеннями в мозку, пише Компьюлента.

За допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії (фМРТ) вчені аналізували роботу мозку 43-х дітей, що стикалися з насильством і жорстокістю вдома. Дані порівнювалися зі свідченнями фМРТ 23-х нормальних дітей із сімей подібного соціального та економічного статусу. Всім учасникам показували зображення осіб, що виражають негативні емоції.

Мозок по-різному реагував на зображення: у дітей, що стикалися з домашнім насильством, відзначалася підвищена активність передньої долі поясної кори і правої долі мигдалеподібного тіла.

Ці ділянки мозку включаються у відповідь на появу загрози або при больових відчуттях. Цікаво, що мозкова активність дітей у цьому випадку нагадувала активність мозку солдатів, які побували в боях.

Звичайно, можна сказати, що сімейні проблеми виховують в підлітках істинно самурайський дух, але, як добре відомо психологам, цей самий "самурайський дух" може принести безліч неприємностей у мирний час.

За постійної готовності до неприємностей і страху перед насильством з боку батьків, виростають агресивність, тривоги і депресії.

Очевидно, тут проблема не тільки в психології: мозок, що формується, може підлаштовуватися під постійний стрес, і від фахівців потрібні досить великі зусилля, щоб перемогти нервові розлади, що ростуть ще з дитячих років.

Реклама:

Головне сьогодні