Вакцинацію в Україні зупинили через загибель дитини. Відео

— 7 грудня 2011, 10:33

Про це повідомили журналістам ТСН у Міністерстві охорони здоров'я.

Такі заходи викликані розслідуванням обставин загибелі півторарічного хлопчика із Брянки та паралічу дитини у Хмельницькому.

Водночас, у міністерстві запевняють, що обидва випадки не є результатом проведеної вакцинації.

Експертиза засвідчила, смерть півторарічного хлопчика в місті Брянка сталася не внаслідок щеплення проти кору, паротиту та краснухи, а через менінгококову інфекцію.

У МОЗ також заявили, що саме цей тип інфекції міг спровокувати й параліч дворічного хлопчика із Хмельницька, якому зробили щеплення від поліомієліту.

Розслідування цих справ триває й надалі.

"По кожному випадку проводиться розслідування, створена комісія. На цей період призупинена та серія вакцини, якщо є в інших регіонах, то звичайно в інших теж призупинена", - повідомила керівник Департаменту материнства та дитинства МОЗ Світлана Осташко.

Дві смерті

Нагадаємо, у Хмельницькому дворічного хлопчика паралізувало після щеплення. Батьки дитини переконані, що параліч їхнього дворічного сина спровокувала саме вакцинація.

Дитині зробили щеплення від поліомієліту - у хлопчика спершу почало боліти коліно, згодом біль уразив усі суглоби. А за кілька днів його паралізувало. Лікарі переконують, що між щепленням та хворобою, що вразила маленького хмельниччанина, минуло три тижні. Вакцину вводили дитині не вперше. І тому два цих процеси не пов'язані між собою.

"Вакцинація була один раз, ревакцинація після того два рази, і це третя ревакцинація, тобто в дитини імунітет, якби навіть зустрілися з патогенним штамом поліомеліта захворювання не могло б розвиватись", - запевняє головний лікар Хмельницької міської дитячої лікарні Іван Гуцул.

У Луганську через два тижні після щеплення помер півторарічний хлопчик. Батьки твердять, що винна саме вакцина. Натомість у лікарів інший діагноз - менінгіт. У Міністерстві охорони здоров'я цей випадок поки що не коментують.

Щеплення проти кору, паротиту та краснухи (скорочено КПК) і недбальство лікарів - дві причини смерті її дитини. Убита горем Оксана Антонова, запевняє, що вела до поліклініки цілком здорового сина. І відразу після уколу на власні очі побачила негативну реакцію на вакцину.

Спершу дитині діагностували ГРВі. На кілька днів йому, нібито, стало краще. Але потім раптово підскочила температура і почалися судоми. Жінка каже, "швидку" чекали понад годину. Коли приїхали, медики забрали дитину до реанімації.

"Приїхали туди, а там всі п'яні були, ніхто нічого не робив. Ми написали головлікарю заяву, а він нам відповів, що вже дитини не повернеш, а якщо я їх вижену, то нікому буде більше працювати. Коли я туди приїхала, у мене не питали, що там як, а питали, скільки у мене грошей з собою", - розповіла мати хлопчика Оксана Антонова.

У дитячій лікарні міста Брянка, де хлопчику зробили щеплення, спілкуватися з журналістами відмовляються.

Головний лікар усю відповідальність перекладає на батьків. Каже, якби відразу покликали лікарів, трагедії вдалося б уникнути.

"Привезли дитину в реанімаційне відділення ЦМЛ у коматозному стані. Дитина була в реанімації 25 хвилин. При огляді лікарем-реаніматологм був поставлений діагноз "гострий менінгіт", - заявив головний лікар територіального медоб'єднання міста Брянки Ігор Костєв.

Попри результати судмедекспертів, батьки стоять на своєму: смерть маляти - на совісті лікарів. Тих, що робили щеплення і тих, що не надали дитині допомоги в лікарні. Прокуратура міста та Міністерство охорони здоров'я вивчають обставини трагедії. Їхніх висновків поросили зачекати.

Реклама:

Головне сьогодні