Книжки про батьківство насправді можуть позбавити впевненості - дослідники

— 19 березня 2012, 18:58

Утім, замість того, аби додавати новоспеченим матерям упевненості, такі підручники часто, навпаки, лише роблять гірше.

Безапеляційний тон такої літератури, суперечливі поради та недосяжно-високі для пересічної мами стандарти іноді змушують її почуватися недолугою, пише The Daily Mail.

Книжки здатні збити з пантелику навіть досвідчених бабусь, виявили вчені.

Як зазначає історик із Університету Уорвіка Анджела Девіс, яка очолила дослідження, різні джерела можуть викладати різний погляд на такі класичні питання, як, наприклад, чи краще немовляті спати на животі, на спині чи на боці, чи ліпше годувати його за вимогою чи за розкладом.

Тим не менш, автори кожної книжки наполягатимуть, що їхніх настанов просто необхідно дотримуватись.

"Порада дається в формі наказу, й автори роблять акцент на критичних наслідках, що настануть, якщо матері не дотримуватимуться тих методів виховання дітей, які вони пропагують", - каже Девіс.

У дослідженні взяли участь 160 жінок із різних поколінь, які свого часу читали поради для батьків відомих авторів, як, наприклад, сер Фредерік Трубі Кінг, Джина Форд, Бенджамін Спок та Пенелопа Ліч.

"Минуло більше 50 років, та експерти досі не можуть дійти згоди щодо найкращих методик материнства. Усі ці суперечливі поради змушують жінок почуватися розгубленими та розчарованими", - говорить історик.

Іще, зазначає дослідниця, цікаво те, що поради мають свою "циклічність". Наприклад, про те, що малюкам необхідний жорсткий режим, заявляв у 1913-му році новозеландський лікар Трубі Кінг. До такого ж підходу закликала батьків у 1999-му році авторка книги "Задоволений малюк", британка Джина Форд.

Реклама:

Головне сьогодні