Після переведення годинників стається більше інфарктів - вчені

— 26 березня 2012, 12:33

Порушення звичного розпорядку, недосипання та реакція імунної системи – все це може стати надто великим навантаженням для серця.

Про це повідомляє The Daily Telegraph.

"Понеділок та вівторок у березні, після переведення годинника на годину вперед, супроводжується збільшенням ризику серцевих нападів на 10%", - засвідчив представник відділення серцево-судинних захворювань Університету Алабами, доцент Мартін Янг.

У неділю більшість людей не відчуває того, що годинники перевели. Натомість організм зазнає стресу в понеділок, коли доводиться вставати на роботу на годину раніше.

"Стосовно того, чому так стається, є кілька теорій. Недосипання, циркадний ритм організму та імунні реакції, усі вони вступають до гри, коли ми розглядаємо причини, з яких зміна часу на годину може завдати шкоду чийомусь здоров’ю", - зазначив науковець.

Як пояснив Янг, як відреагує організм конкретної людини на недобір сну, залежить від того, "сова" це або "жайворонок".

"Кожна клітина нашого тіла має власний годинник, який дозволяє їй передбачити, коли щось має відбутися, та підготуватися до цього. Коли в середовищі відбувається якась зміна, як то зсув уперед, то потрібен певний час, аби клітини перебудувалися", - пояснив він.

Щоби допомогти організмові швидше адаптуватися до літнього часу, дослідник радить у суботу та неділю встати на півгодини раніше, ніж зазвичай, поснідати, вийти на двір, на сонячне світло та поробити якісь фізичні вправи.

Реклама:

Головне сьогодні