Тест

Додайте льону до раціону

"Хто посіє льон, пожне золото", – мовиться в українському прислів’ї. Якщо до золота прирівняти наше здоров’я, то зміцнити його на довгі роки можна, збагативши раціон льоном – підтверджують сучасні наукові дослідження.

Льон увійшов у побут людини дуже давно – у вигляді одягу, їжі та ліків: ще 5000 років тому у древньому Вавилоні із зерен мололи борошно, 2000 тисячі років тому Гіппократ лікував насінням, а король Карл Великий, вважаючи його панацеєю від усіх хвороб, видав закон, згідно з яким всі вірнопіддані зобов’язані були вживати його в їжу.

Сучасні дослідження підтверджують: насіння льону попереджує та ефективно допомагає лікувати хвороби серця, судин, шкіри, волосся, шлунково-кишкового тракту, ожиріння, діабет, інсульт, рак молочної залози, оздоровлює організм та нормалізує обмін речовин.

Кожна лляна насінинка – це концентрат користі: білків, вітамінів, мінералів та біологічно активних речовин – поліненасичених жирних кислот, лігнанів та клітковини, яким завдячує своїми цілющими властивостями.

Чим корисне лляне насіння?

Поліненасичені жирні кислоти лляного насіння є незамінними, тобто такими, які організм не може синтезувати самостійно, оскільки вони входять до складу оболонок всіх клітин тіла і від достатньої кількості цих кислот у нашому раціоні, залежить здоров’я та тривалість життя кожної клітини, і, відповідно, всього організму.

На 62% лляне насіння складається з альфа-ліноленової кислоти (клас омега-3 жирних кислот), яка підвищує інтенсивність обміну речовин та нормалізує його при патологіях, збільшує поглинання кисню тканинами і сприяє виробленню енергії.

Одна столова ложка лляного насіння містить близько 1,8 грама рослинних омега-3 жирних кислот.

Лігнани льону це рослинні фітоестрогени (гормоноподібні речовини), які мають потужні антиоксидантні властивості. У лляному насінні в 75-800 разів більше лігнанів, ніж в інших рослинних продуктах (для порівняння: у 100 г лляного насіння міститься 300 000 мкг лігнанів, насіння сезаму – 29 000 мкг, капусти – 185 – 2321 мкг, зернових – 7 – 764 мкг, червоного вина – 91 мкг) .

Харчові волокна (клітковина) льону мають унікальну здатність всмоктувати воду (в 4-6 разів більше її власного обсягу), зв’язувати та виводити шкідливі речовини і є живильним середовищем для корисної кишкової мікрофлори.

Лляне насіння при захворюваннях

Рак

Численні дослідження підтвердили, що лляне насіння захищає проти раку, особливо молочної та передміхурової залоз і товстої кишки, оскільки омега-3 жирні кислоти гальмують запальні процеси, утворення та розвиток пухлин.

Крім того, лігнани насіння впливають на пухлини, чутливі до гормонів. Аналогічну дію має препарат Тамоксифен, який застосовують для хіміотерапії раку молочної залози. Лігнани блокують ферменти, що беруть участь в гормональному обміні речовин, пригнічують ріст і поширення ракових клітин. Антиканцерогенну дію мають також антиоксиданти, якими багате насіння.

Серцево-судинні захворювання

Омега-3 жирні кислоти (ЖК) нормалізують тиск, запобігають затвердінню артерій і майже на 75% попереджують відкладення холестерину та налипанню білих клітин крові до внутрішніх стінок артерій. Омега-3 ЖК підтримують природний ритм серця і корисні в лікуванні аритмій (порушення серцевого ритму) та серцевої недостатності.

Щоденне вживання лляного насіння нормалізує обмін холестерину. Так званий "поганий" холестерин (ліпопротеїни низької щільності) підвищує ризик серцево-судинних захворювань, ожиріння, цукрового діабету та метаболічного синдрому. Клітковина льону, з’єднуючись в кишечнику з холестерином, сприяє його виведення з організму. Вчені вважають, що цей ефект є результатом синергічної (взаємопідсилюючої) дії омега-3 ЖК, харчових волокон і лігнанів.

Діабет

Щоденне споживання лігнанів лляного насіння може покращити рівень цукру в крові у дорослих пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу. Клітковина перешкоджає швидкому всмоктуванню глюкози в тонкому кишечнику, захищаючи організм від різких перепадів рівня цукру в крові: цукор надходить повільно та рівномірно з їжі в кров.

Запалення

Два компоненти лляного насіння – омега-3 ЖК та лігнани, блокують та пригнічують запальні процеси, які супроводжують багато захворювань, зокрема, хворобу Паркінсона та астму.

Хронічне запалення виникає також при "налипанні" атеросклеротичних бляшок в артеріях, тому вживання лляного насіння допомагає запобігти інфарктам та інсультам, оскільки стимулює утворення простагландинів Е1, які мають протизапальну та протиалергічну дію, розріджують кров і запобігають утворенню тромбів, покращують кровотік, розширюють кровоносні судини і знижують артеріальний тиск.

Ці протизапальні властивості з успіхом використовуються при лікуванні хвороб шкіри та суглобів.

Припливи

Дослідження жінок в менопаузі, опубліковане в 2007 році, показало, що 2 столові ложки лляного насіння в день, домішаних до каші, соку, йогурту, вдвічі скорочують частоту та інтенсивність припливів у жінок.

Всього лише 40 грамів насіння в день можуть бути м’яким замінником гормональної терапії для поліпшення легких симптомів менопаузи, такі як припливи, дратівливість та нічна пітливість.

Депресія, хвороби нервової системи, хвороба Альцгеймера

Докозагексаєнова кислота, яка також відноситься класу омега-3 ЖК, якої немало в насінні льону, необхідна для нормального функціонування клітин головного мозку, зменшує прояви депресії, безсоння та неспокій, знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Льон є найбагатшим джерелом омега-3 в рослинному світі.

Чи всім корисне лляне насіння?

Насіння у невеликих кількостях можна вживати майже всім, лише вагітним та годуючим грудьми жінкам бажано обмежити його вживання до 1 чайної ложки в день. Всім іншим – 2-5 чайних ложок.

Насіння, олія чи клітковина – що краще?

Багато експертів вважають, що перевагу слід надавати саме насінню, а не готових продуктів з нього, наприклад, олії та клітковині, оскільки в насінні міститься повний комплекс всіх біологічно цінних речовин. Враховуючи високу поглинальну здатність насіння, потрібно пити багато води для запобігання закрепів.

Зберігайте насіння в холодильнику, а мелене – у морозильній камері, оскільки олія, що міститься в ньому, легко окислюється і з корисної перетворюється на шкідливу.

Рецепт смузі "Стрункі друзі"

1 склянка 1,5% кефіру

2 чайні ложки насіння льону

1 чайна ложка насіння сезаму

½ чашки сезонних ягід (полуниця, малина, чорниця і тд)

1/4 банана

Збити всі компоненти у блендері, вживати замість сніданку, 1го сніданку або полуденку. Курс – 1 -3 місяці. У поєднанні з ранковими пробіжками, вправами для обличчя, результат буде "на обличчя" і "на фігуру".

Можна робити і розвантажувальні дні, але для цього кефіру потрібно взяти 1,5 л, а банан не додавати. Збільшити вживання чистої води.

Від себе побажаю – нехай ваш сьогоднішній день буде правильним – лише із здоровою натуральною їжею, фізичною активністю та радісними емоціями. Спробуйте, бо шлях до великого починається з першого кроку.

За матеріалами http://100rokiv.com

Фото з Flickr (by amyohair, digiyesica, neenahkay)