40 тисяч німецьких дітей та підлітків хворі на ревматизм

— 19 жовтня 2012, 13:20

Половина з них страждають від хронічного запалення суглобів, яке називають ювенільним ідіопатичним артритом. У цій формі виникає загроза пошкодження суглоба аж до його руйнування, пише Deutsche Welle.

Постраждати від ревматизму можуть передусім суглоби. Найчастіше це суглоби колін, зап’ястя або гомілкові. Чим викликаний ревматизм, поки що неясно.

Проте зрозуміло, що існує ризик успадкувати ревматичне запалення, хоча це не класична спадкова хвороба. Ревматизм – це аутоімунне захворювання. У здоровому тілі важливі для життя системи розпізнають чужі й потенційно шкідливі субстанції та знищують їх, не руйнуючи при цьому себе.

Під час аутоімунного захворювання захист працює активніше, ніж потрібно, пошкоджуючи тканину власного організму, а у випадку ревматизму – структуру суглоба.

"Спершу це призводить до запалення оболонки суглоба, потім до руйнування суглобового хряща і врешті-решт – кістки, – розповів професор Гаас, – після чого суглоб повністю руйнується". Не допустити цього – найважливіше завдання терапії.

Деколи в дітей пошкоджено понад п’ять суглобів. У них – поліартрит. Якщо менше п’яти, значить, юні пацієнти хворі на олігоартрит. Зазвичай він починається у ранньому дитячому віці. Очі також можуть постраждати.

Ревматизм суглобів примушує багатьох дітей та підлітків страждати. Хвороба проходить з періодичними загостреннями, які переважно супроводжуються сильним болем.

"Дуже важливою метою є спочатку позбавити болю", – пояснює професор Йоганнес-Петер Гаас. Він знову і знову наголошує, що психотерапія і рухова терапія – важливі елементи лікування.

Треба дбати про те, щоб порушення руху нормалізувалися. "Інакше ви хоч і успішно пролікували ревматизм, проте порушення руху можуть знову призвести до травми суглоба", – наголошує професор.

У деяких формах хвороби, зокрема, олігоартриті, навіть є надія на те, що у період статевого дозрівання хвороба зупиниться, і діти у дорослому віці більше не матимуть ревматизму.

Реклама:

Головне сьогодні