Інтелект людства слабшає, стверджують вчені

— 13 листопада 2012, 12:56

Такою є провокативна теорія команди вчених зі Стенфордського університету, пише The Daily Mail.

"Розвиток інтелектуальних здібностей і оптимізація тисяч генів, пов’язаних з цим, сталась, мабуть, у невербальних окремих групах людей ще до того, як наші предки прийшли з Африки", - каже керівник групи дослідників Геральд Кребтрі.

За тих умов існування, інтелект був критично важливим для виживання і це призвело до стрімкого розвитку людського інтелекту.

Але тепер, вважають науковці, триває зворотній процес. З розвитком сільського господарства і урбанізацією, сила спротиву перед інтелектуальними мутаціями слабшає.

Геральд Кребтрі вважає, що за останні 3000 років і за приблизно 120 поколінь ми пережити дві чи більше мутації, які є шкідливими для нашого інтелектуального і емоційного стану.

Для того, аби робити такі висновки, дослідник враховував частоту появи шкідливих мутацій і виходив з того, що для підтримки інтелектуальних здібностей задіяні від 2 000 до 5 000 генів.

Крім того, останні дослідження нейробілогів показують, що гени, які залучені до роботи мозку, дуже вразливі до мутацій.

Кребтрі вважає, що послаблення природного відбору і вразливість генів до мутацій призводять до того, що наші інтелектуальні і емоційні здібності погіршуються.

Але ця втрата доволі повільна, і якщо врахувати швидкість розвитку технологій, у майбутньому з’явиться щось, що б вирішило проблему, сподівається вчений.

"Думаю, ми знатимемо кожну з мільйонів людських мутацій, які загрожують погіршенню наших інтелектуальних здібностей і те, як ці мутації взаємодіють одна з одною, а також інші процеси, у тому числі вплив навколишнього середовища", каже Кребтрі.

"Можливо, тоді ми чарівним чином зможемо виправити будь-яку мутацію, яка сталась у якійсь клітині будь-якого організму на якомусь етапі розвитку. Але тоді процес природного відбору буде не потрібним", - додає вчений.

Результати дослідження команди вчених зі Стенфордського університету були опубліковані у виданні Trends in Genetics.

Реклама:

Головне сьогодні