Тест

В Україні – "легальний концлагер" для півмільйона людей, які терплять біль – активісти

Про це на прес-конференції у четвер заявили громадські активісти, які організували акцію "Пілюля для президента".

Активісти вимагають в уряду і президента прийняти проект постанови Кабміну "Про затвердження Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів в закладах охорони здоров’я".

Як зауважують активісти, він дозволить хворим тримати вдома 10-денний запас ліків, необхідних для знеболення, не чекати рішення лікарської комісії, яка має дати дозвіл на видачу таких ліків, а члени сім’ї зможуть надати допомогу хворим самостійно.

Дмитро Шерембей з пігулкою, яку активісти віднесли до стін уряду

"Я тут, тому що 7 років тому від онкології помирала моя дитина. Місяць ми помирали вдома. На той момент "Трамадол" ще не був включений у список наркотичних речовин, і нам це трохи допомагало. Дитині було 3 роки і 7 місяців. Вже більше 7 років я працюю у сфері допомоги онкохворих діток", - заявила на прес-конференції керівник благодійного фонду "Краб" Лариса Лавренюк.

"Діти помирають і вони помирають з болем. Єдине, що можуть дати батьки – догляд і можливість піти без болі. Повірте, це дуже важко, коли ти дивишся на свою дитину. І не можеш їй допомогти, бо їй просто боляче", - сказала Ларвенюк.

Голова дорадчої ради спільнот з питань доступу до лікування в Україні UCAB Дмитро Шерембей додав: "400 тисяч людей терплять страшну біль, а ще люди якісь думають, потрібно їм допомагати чи ні".

"Я б хотів, аби цей легальний концлагер в кінці кінців закрили" , - додав він.

Відповідаючи на запитання про можливе пожвавлення обігу психотропних речовин через спрощення доступу до них, Шерембей зауважив: "Це взагалі справа міліції, а не охорони здоров’я, хай вони (міліція) працюють. Сьогодні при відсутності будь-якого нормального обезболюючого у країні, наркотики доступні. Можна взяти телефон, подзвонити і його привезуть прямо сюди. До чого ту обезболювання до цієї теми?"

"У клініці "Феофанії" є найкраще обезболювання, яке є у світі. А ви підіть у будь-яку лікарню! Та у них анальгіну часто нема!", - додає він.

Активісти вказують, що зараз аби отримати обезболювання необхідно мати дозвіл комісії – а це довготривала бюрократична процедура, хворим часто відмовляють, або ж вони не доживають до того моменту, коли обезболювання таки з’являється.

Українська правда. Життя