Богатирьова відкрила грандіозне будівництво, на яке їй не дали грошей

— 4 грудня 2012, 10:54

Два тижні тому, 20 листопада, міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова урочисто відкривала будівництво нових корпусів Національного інститут раку.

Усі телеканали показали красиву картинку - Богатирьова закладає капсулу в підмурок нового об’єкту - Клініки консервативного лікування пухлин (клініки №3). Також усі ЗМІ процитували міністра, яка заявляла, що на реконструкцію інституту в бюджеті передбачено 200 мільйонів. Втім, вже тоді цих грошей фактичино не було.

огатирьова закладає капсулу у будівництво Інституту раку. Фото з сайту МОЗ

Справа в тому, що ще 14 листопада Кабмін видав постанову, якою перенаправив 180 мільйонів гривень, передбачених на реконструкцію Національного інституту раку, на будівництво лікувально-діагностичного комплексу "Охматдиту".

"… Здійснити… перерозподіл видатків розвитку в сумі 180 000 тис.гривень шляхом зменшення їх обсягу за програмою 2301850 "Реконструкція і розширення Національного інституту раку" та збільшення їх обсягу за програмою 2301820 "Будівництво сучасного лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит", -сказано у документі.

Постановою також доручено передати 180 тисяч гривень, передбачених за програмою будівництва лікувально-діагностичного комплексу "Охматдиту",Нацагентству з питань підготовки та проведення в Україні Євро-2012 та реалізації інфраструктурних проектів за програмою 6651250 "Виконання Державної цільової програми з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу".

Постанову Кабміну було оприлюднено на сайті уряду лише цього вівторка. Але навряд чи Богатирьова відкривала грандіозне будівництво, не знаючи, що грошей на нього не виділять.

У Держбюджеті 2012 року і справді на програму реконструкції Інституту раку передбачено виділити 200 мільйонів гривень у 2012 році. А вже у липні ДП "Інженерно-технічний центр МОЗ України", який є головним розпорядником грошей, за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ "Укрбудконтракт" на реконструкцію з розширенням інституту раку. Вартість угоди склала 349,91 млн грн.

Інститут раку

Проте ще наприкінці минулого тижня стало відомо, що ці цифри залишилися лише на папері - реальних грошей Інституту так і не виділили.

Як повідомили у четвер у прес-службі МОЗ, з передбачений у бюджеті 200 мільйонів гривень Мінфін виділив лише 56, а наступний транш так і не надійшов.

"У Міністерства є занепокоєння з приводу того, що ми хочемо, щоб реконструкція не стояла на місці, бо ми не можемо без грошей продовжувати роботи", - сказала прес-секретар МОЗ Тамара Тачинська.

Вона додала, що МОЗ не звертався до Кабмін з проханням зменшити фінансування реконструкції Національного інституту раку на 2012 рік, а також не просили Кабмін перенаправити 200 мільйонів гривень на інші програми, зокрема, на будівництво лікувально-діагностичного комплексу "Охматдиту".

У генпідрядника будівництва Інституту раку, ДП "Інженерно-технічний центр МОЗ України", УП. Життя підтвердили, що станом на 29 листопада з бюджету надійшло 56 мільйонів гривень.

Будівництво нових корпусів Інституту раку. 30 листопада на будмайданчику кипіла робота. Фото УП. Життя

"У мене всі документи оформлені на те, що у нас було по закону України на 2012 рік – 200 млн. Розмов багато, я теж читаю інтернет, я теж переживаю, але поки мені міністр не скаже, що є якісь зміни, я працюю. Ми освоїли більше 50 млн, а будуть проплачувати все. Ми працюємо і чекаємо", - заявила директор ДП "Інженерно-технічний центр МОЗ України" Ольга Махньова у четвер.

У вівторок вона ще раз підкреслила, що нічого не знає про зменшення фінансування: "Ми працюємо, працюємо у повному обсязі, але всі деталі повідомить прес-служба".

Кореспондент УП. Життя побував на будмайданчику Інституту раку у п'ятницю. Робота там кипіла. Робітники розповідали, що працювати почали за тиждень до того

Водночас, як пояснила "УП. Життя" директор головного підрядника будівництва в "Охматдиті" Укрпрофмед Ірина Коваль, за цей рік вона поки отримала близько 200 мільйонів гривень з запланованих близько 600 мільйонів.

"Коли Азаров був востаннє на об’єкті, він обіцяв, що фінансування буде в повному обсязі, як і заплановано. Але звідки ці гроші беруться, це вже не наша справа. З нашого боку у нас був лише план на цей рік, і ми вже заявляли, що за обсягом робіт і за обладнанням вийдемо десь на півмільярда за цей рік. Ми так і рухаємося", - сказала вона.

За словами Коваль, останнім часом Кабмін дійсно запитував у неї інформацію, на що потрібні кошти – на які інженерні мережі, яке інженерне обладнання, на які внутрішні роботи.

"В основному все по першому пусковому комплексу. У нас блок "Д" здається до кінця року – повністю буде здано будівельну готовність і кровлю. Тому в рамках цього, можливо, і було перекидання коштів", - каже вона.

На будівництві встановлено освітлення - робота йде і вночі

Історія навколо будівництва Інституту раку нагадує серіал.

Ще влітку громадські організації заявляли, що Кабінет міністрів передає на "Євро-2012" 200 мільйонів гривень, які передбачалися на будівництво лікувально-діагностичного комплексу дитячої лікарні "Охматдит".

У Кабміні це спростували, однак заявили, що фінансування виготовлення проектно-кошторисної документації та початок будівництва в 2011 році здійснювалось за кошти, які були передбачені "Укрєвроінфрапроекту" в Державній цільовій програмі підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу в 2012 році і становили 230 мільйонів гривень.

Як припускали експерти, передача будівництва в "Охматдиті" під "крило" Нацкомітету Євро-2012 була потрібна для прискорення робіт, адже під будівництво інфраструктурних об'єктів чемпіонату проходило за спрощеними тендерними процедурами.

Крім того, джерела "Української правди" у медичних колах кажуть, що спроби перетягування ковдри на бік Інституту раку відбуваються вже давно.

У нових корпусах "Охматдиту" має бути встановлено обладнання, яке дозволить робити складні операції для онкохворих дітей. Зокрема, з пересадки кісткового мозку від неродинного донора.

Зараз батьки змушені відправляти дітей у закордонні клініки, де лікування обходиться у сотні тисяч доларів. Гроші збирають переважно волонтери, адже на лікування всіх українців – і дітей, і дорослих – за кордоном у держави передбачено лише 14 мільйонів гривень на рік.

"З відкриттям нового комплексу в Охматдиті операції з пересадки кісткового мозку будуть доступні всім в Україні і робитимуться безплатно. Державі не треба буде витрачати сотні тисяч гривень, а то і мільйони. А благодійникам - збирати по всьому світу гроші. А це вже конкретне досягнення", - кажуть волонтери.

Натомість в Інституті раку операцій з пересадки кісткового мозку від неродинних донорів робити не планують, а зараз лише освоюють аутотрансплантацію - тоді, як в Охматдиті її успішно роблять вже впродовж майже 10 років.

Активісти кажуть, що за обмежених державних фінансів слід спершу добудувати Охматдит, а тоді братися за інший об’єкт.

Реклама:

Головне сьогодні