В оптимістів менше проблем із холестерином – лікарі

— 6 березня 2013, 16:52

Іще в тих чоловіків та жінок, для яких склянка не напівпорожня, а напівповна, дослідники виявили нижчий рівень тригліцеридів – жирів, задіяних у процесі склерозування артерій.

Про це пише The Daily Mail.

Таку закономірність дослідники пояснюють тим, що оптимісти частіше ведуть здоровий та активний спосіб життя, мають здорову вагу та дотримуються помірної дієти.

В рамках дослідження, проведеного в Сполучених Штатах, 990 осіб віком від 40 до 70 років пройшли телефонні інтерв'ю і лабораторні обстеження. Під час співбесід фахівці визначали "рівень оптимізму" добровольців.

З'ясувалося, що рівень ліпопротеїдів високої щільності, так званого хорошого холестерину, котрий слугує захистом від хвороб серця, був вищим у оптимістів. Причому з кожними 5 балами "шкали оптимізму" вміст хорошого холестерину в крові був більшим на 1 міліграм на децилітр.

"Це ще один доказ того, що наше психологічне здоров'я та фізичне переплетені між собою, і оптимістичний погляд на світ може принести відчутну користь нашому здоров'ю", - говорить керівник дослідження Джулія Боех.

На жаль, зв'язку між позитивним ставленням до життя та рівнем ліпопротеїдів низької щільності, "поганим холестерином", учені не виявили.

"Досі неможливо сказати, чи це оптимізм впливає на холестерин, або ж холестерин впливає на світогляд, чи обидва вони є предметом впливу якогось третього фактору", - зауважує кардіолог Франц Мессерлі, котрий не брав участі в дослідженні.

Якщо навіть попередні дослідження виявили, що для песимістів ризик інфарктів та інсультів є вищим, ніхто не довів, що, якщо ви зненацька станете оптимістом, то й вірогідність цього лиха стане меншою, додає лікар.

Реклама:

Головне сьогодні