Вчені назвали спеції, які вбивають ракові клітини

— 19 серпня 2013, 12:42

Про це свідчать дані дослідження вчених з університету Іллінойса, які цитує Science Daily.

Так, на думку вчених, апігенін викликає загибель ракових клітин у агресивній формі раку підшлункової залози. За словами професорки університету Ельвіри Де Мейя, дослідники отримали кращий результат, коли вони попередньо обробили ракові клітини апігеніном, а потім застосували хіміотерапевтичний препарат гемцитабін.

Препарати хіміотерапії, з одного боку, вбивають ракові клітини за рахунок своєї проокислювальної активності. Але флавоноїди, з іншого боку, борються з процесом окислення. Тому вводити ліки і флавоноїди (антиоксиданти) одночасно не має сенсу.

За словами докторантки лабораторії Джоді Джонсон, фокус у тому, щоб викорисовувати флавоноїді у якості попереднього лікування. Одночасне застосування хіміотерапевтичних препаратів, не є ефективним. "Навіть якщо тема, як і раніше, є доволі спірною, наше дослідження показало, що прийом антиоксидантних добавок в день застосування хіміотерапії, може звести нанівець ефект цих препаратів", - каже вона.

Апігенін зупиняв ензим глікогенсінтазакіназу-3β. Це призводило до зниження вироблення генів, що гальмують процес клітинної смерті в раку. Також в ракових клітинах активувалися прозапальні з'єднання цитокіни, і підвищувалася концентрація в клітинах підшлункової інтерлейкіну-17 (утворюється імунними Т-клітинами). Якщо ракові клітини не обробляли флавоноїдами, то гинули 8,4% з них. А після обробки - 43,8%. І це без препарату хіміотерапії, пише meddaily.ru.

Реклама:

Головне сьогодні