Вчені знайшли вакцину, що повністю "вбиває" мавпячий ВІЛ

— 12 вересня 2013, 10:34

Нова розробка повинна допомогти в створенні вакцини від вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature, яку цитує РИА Новости.

Автори дослідження, Луїс Пикер (Louis Picker) з Орегонського університету і його колеги, ще в 2011 році повідомили про експерименти з новою вакциною від вірусу мавпячого імунодефіциту.

Тоді вакцина повністю знищила вірус в організмах 50% вакцинованих, а потім інфікованих мавп. Тепер група вчених повідомила про новий успіх.

Вчені використовували модифікований цитомегаловірус макак-резусів, який почав виробляти білки вірусу імунодефіциту. Після появи цього вірусу в організмі імунні T-клітини "знайомилися" з майбутнім ворогом.

Раніше було відомо про існування "вікна уразливості" - періоду часу в перші дні та години після інфікування, коли вірус ще не проник у так звані резервуари в організмі (тканини і органи, де вірус стає мало вразливий). "Навчені" Т- клітини вакцинованих тварин змогли придушувати інфекцію саме в цей час.

Дослідники провели експеримент з макаками-резусами. Мавп вакцинували цитомегаловірусної вакциною, а потім заражали вірусом імунодефіциту. У перші години після зараження присутність вірусу було зафіксовано в лімфатичних вузлах, а потім у плазмі крові.

Проте вже через кілька тижнів у більшості вакцинованих мавп не вдалося виявити присутності слідів вірусної ДНК або РНК, а приблизно через півроку слідів вірусу не залишилося в жодної з них.

Реклама:

Головне сьогодні