Активісти радіють: МОЗ допустив до тендеру по гепатиту двох виробників ліків

— 27 вересня 2013, 13:51

Обидва виробники вже публічно заявили про свою готовність знижувати ціни більше, ніж у 2 рази. Це дасть змогу закупити щонайменше в 2 рази більше препаратів та пролікувати більшу кількість хворих, йдеться у повідомленні "Дорадчої ради спільнот з питань доступу до лікування в Україні" (ЮКАБ).

"Ми раді, що міністерство охорони здоров’я дослухалось до пацієнтів. Адже чиновники з номенклатурної комісії не прописали тендерну документацію під одного учасника, як на початку планували", – стверджує Ольга Стефанишина, виконавчий директор пацієнтської організації ЮКАБ, яка мала можливість відвідати одне із засідань.

Як відомо, 4 вересня Кабмін вперше в історії виділив кошти на закупівлю препаратів для лікування людей хворих на гепатит. Перший же тендер, на загальну суму у 33,2 млн. не обійшовся без скандалу.

На початку минулого тижня громадські активісти повідомили, що МОЗ начебто планує провести корупційний тендер, прописавши тендерну документацію під одного учасника.

МОЗ заяву активістів спростувало і повідомило, що процедуру тендеру ще не розпочато, тож, відповідно, і заявок для участі в них від виробників лікарських засобів для боротьби з вірусними гепатитами МОЗ України не отримало.

Тепер МОЗ повідомило, що участь у тендері візьмуть виробники обидвох препаратів, що використовуються в усьому світі для лікування гепатиту С.

Гепатит С – найбільш поширена епідемія в Україні. Приблизно 3,5 мільйони українців інфіковані вірусними гепатити. Захворювання небезпечне тим, що інфікуватися ним можна в лікарні при маніпуляціях з кров’ю, у стоматолога та навіть у манікюрному салоні. До сьогодні середній курс лікування гепатиту С в Україні коштував майже 100 000 грн., а держава за 22 роки незалежності не виділила жодної копійки для боротьби з епідемією.

Реклама:

Головне сьогодні