Молодь, що приймає антидепресанти, більше схильна до суїциду - вчені

— 29 квітня 2014, 17:47

Дослідження, яке проходило у США та охопило майже 162 тис. осіб віком 24-х років або молодше виявило, що "любителі" антидепресантів вдвічі більше схильні до самоушкодження, навідміну від тих, хто приймає стандартні дози антидепресантів, пише The Daily Mail.

В ході дослідження також виявилося, що старші дорослі не були схильні до підвищення рівня суїцидальної поведінки після початку прийому антидепресантів.

Чому так сталося, лікарі ще пояснити не можуть. За словами лікаря Метью Міллера, терапія антидепресантами не приносить значного полегшення. "Наші результати експерименту пропонують лікарям додатковий стимул, щоб уникнути ініціювання фармакотерапії у високих терапевтичних дозах, а також пропонують стежити за пацієнтами, особливо молодими, після початку прийому ліків", - каже він.

Останнє дослідження, де досліджувався вплив антидепресантів, відомих як селективні інгібітори зворотнього захоплення серотоніну (СІЗЗС), було проведено вченими Гарвардської школи громадської охорони здоров'я у Бостоні. Лікарі кажуть, що переваги препарату для молоді, яка страждає від депресії, є скромними. Вони радять не призначати високі дози підліткам та стежити за ними протягом кількох місяців, після старту вживання препаратів.

Попередні дослідження показали, що антидепресанти пов'язані з підвищеним ризиком суїцидальної поведінки і думок у дітей та підлітків, особливо на ранніх стадіях лікування.

Дослідження British Medical Journal у 2009 році виявили, що молоді люди, які приймають антидепресанти, включаючи СІЗЗС мали подвійний ризик суїцидальних думок або поведінки в порівнянні з тими, хто приймав фіктивні таблетки.

Лікарі радять не призначати більшість препаратів, що належать до групи СІЗЗС, дітям до 18 років і рекомендують когнітивну терапію, яка вчить пацієнтів змінити моделі поведінки, як терапії першої лінії для легкої і помірної депресії.

Реклама:

Головне сьогодні