Надмірна тривожність мам може бути причиною дитячого ожиріння – вчені

— 26 червня 2014, 15:40

У більшості випадків це проявляється у 10-11 років. Про це пише Plos One.

"Ми виявили, що ризик ожиріння зростає на 13%, якщо рівень опіки в матерів цих дітей вищий за середній, проте ця особливість проявляється лише коли діти досягають 10-11-річного віку", - повідомила керівник дослідження Керстін Хенкок.

"Хоча немає чіткої інформації, чому найбільше страждає ця вікова група, ми вважаємо, що це може бути пов’язане з їхнім рівнем незалежності (від батьків)", - додала вона.

Як пояснює науковець, саме у віці 10-11 років діти зазвичай починають ходити або їздити до школи самі, більше часу гратися з друзями, просто бути мобільнішими. Хлопчики та дівчата, чиє батьки є надміру тривожними та турботливими, можуть не мати таких можливостей. Це позначається на їхньому здоров’ї та самовідчутті.

Експерти з Інституту дитячого здоров’я Телетон використали дані з масштабного дослідження Longitudinal Study of Australian Children, що охопило кілька тисяч дітей. Розпочавши в 2004-му, учені кожні два роки проводили інтерв’ю та опитування серед самих дітей, їхніх батьків, вихователів та вчителів.

Цікаво, що схоже дослідження, проведене в Америці, показало, що 70% мам, коли були малі, гуляли на вулиці самі. Лише 31% із респонденток сказали, що дозволяють це саме і своїм дітям. 82% мам пояснили, що обмежують самостійні "гульки" своїх дітей із міркувань безпеки.

Реклама:

Головне сьогодні