Тест

Учені: пиво підвищує плідність чоловіків, кава – знижує

Щоправда, йдеться про екстракорпоральне запліднення, і вчені не впевнені щодо того, чи допомагає алкоголь у зачатті природнім способом.

Про це пише The Daily Mail.

Експерти з Массачуссетської загальної лікарні в Бостоні залучили до свого дослідження 105 чоловіків, чиї дружини чи подруги проходили процедуру запліднення в пробірці. Середній вік чоловіків становив 37 років. Піддослідних попросили відповісти на запитання щодо їхнього раціону, вживання алкоголю, кофеїну тощо.

Усі майбутні татусі вживали алкоголь у дуже помірних дозах. Водночас науковці помітили, що вірогідність успішного ЕКЗ для найбільших "пияків" склала 57%, тоді як серед пар, де чоловіки вживали алкоголю найменше, досягли бажаного лише 28%.

Що стосується кофеїну, то шанси на успішне запліднення для тих, хто вживав його найменше, склали 52%. Серед чоловіків, які споживали найбільше кофеїну, "завагітніли" лише 19%. На думку вчених, шкідливий вплив починається після 265 міліграмів кофеїну. Середня філіжанка заварної кави містить 140 міліграмів.

Учені зазнаються, що наразі до кінця не розуміють, чому алкоголь та кофеїн вплинули на успішність ЕКЗ таким чином. Безпосереднього зв’язку між їх вживанням та якістю чоловічого сімені вони поки що не помітили.

Результати дослідження були представлені на Конференції з репродуктивної медицини в Гонолулу. Іще там говорилося про те, що на чоловічу фертильність погано впливає вегетаріанство.

Дослідники з Медичного центру Університету Лома-Лінди в Каліфорнії повідомили, що якість сперми вегетаріанців та веганів є нижчою, аніж у чоловіків з традиційним раціоном. На думку доктора Елізи Орзиловської, винними можуть виявитися соєві продукти, якими вeгани та вегетаріанці замінюють м'ясні та молочні.