Прогулянки із друзями можуть врятувати від інфаркту, інсульту та раку - вчені

— 20 січня 2015, 15:22

Дослідники з Університету Нової Англії вважають, що лікарям варто "призначати" регулярні групові прогулянки в якості тонізуючого засобу.

Про це пише The Daily Mail.

Фахівці з Норвічської медичної школи проаналізували результати 42 досліджень, що охопили майже 2 тисячі людей із 14 країн. Сумарно добровольці "виходили" групами 74 тисячі годин.

"Результати нашого дослідження свідчать про те, що, приєднавшись до групи, людина йде швидше та проходить більше, ніж зазвичай", - каже науковець Сара Хенсон.

Дослідників, зокрема, цікавило, як вплинули групові прогулянки на стан здоров'я учасників із зайвою вагою, діабетом 2 типу, фіброміалгією та хворобою Паркінсона. Учені помітили в добровольців суттєве зниження артеріального тиску, покращення серцевого ритму в спокійному стані, зниження кількості відсотків жиру в організмі та, відповідно, ваги, а також "поганого" холестерину.

Також учені зауважили позитивні зміни в роботі легень та загальному фізичному стані учасників. На жаль, не було яскраво виражених змін у таких важливих показниках як обхват талії, рівень глюкози в крові натщесерце, жир крові.

Окрім користі для здоров'я, прогулянки в компанії добрі й у психологічному плані. Зі слів Хенсон, люди, які гуляють не самі, краще ставляться до фізичної активності, кажуть, що почуваються менш самотньо. Декому гуляти на самоті просто ніяково. Наприклад, учасники-чоловіки зізнавалися, що виглядали би якось підозріло, якби, не маючи собаки, пішли блукати лісом.

Цікаво, що в Британії вже створили спеціальну організацію для людей, котрі бажають гуляти в компанії - Walking for Health. До неї входять 700 регулярних учасників та 10 тисяч "провідників"-волонтерів. Щотижня у різних куточках країни організовується близько 3 тисяч коротких прогулянок різними маршрутами, до яких приєднуються бажаючі.

Реклама:

Головне сьогодні