Регіональні лікарні можуть лишитися без ліків та обладнання - моніторинг

— 27 січня 2015, 13:36

Такими є результати моніторингу закупівель у сфері охорони здоров’я у Запорізькій, Волинській, Херсонській та Чернігівській областях.

На думку експерта центру політичних студій та аналітики Гліба Канєвського, ситуація у сфері закупівель для лікарень просто катастрофічна. "Через корупцію, халатність або елементарну бездіяльність чиновників виникає реальна загроза для життя тисяч пацієнтів в усіх куточках України", - каже він.

Відповідно до результатів дослідження, найгірша ситуація у сфері медичних закупівель у 2014 році склалася у Херсонській області. Там не відбулось 48% усіх закупівель.

Поганою залишається ситуація і у інших областях. Зокрема, у Запорізькій області провалено 38% закупівель, у Чернігівській – 31%, у Волинській – 27%.

В свою чергу, голова правління благодійного фонду "Пацієнти України" Дмитро Шерембей розповів про іншу проблему державних закупівель у медичній сфері – недофінансованість програм.

"Провалення закупівель в регіонах, в той час, коли і так багато програм недофінасовані – це злочин проти хворих людей, – стверджує Дмитро Шерембей. – Так, наприклад, цього року програма із закупівлі препаратів для хворих на СНІД недофінансована на 70%, замість 747 млн. виділили 218 млн. І, коли і ці гроші через "переділ" ринків між фармацевтичною мафією не використвуються, за це потрібно притягати до відповідальності тих, хто винен в провалі закупівель та людських смертях".

"Уряд просто зобов’язаний переглянути розмір бюджетного фінансування сфери охорони здоров`я , – підсумував Гліб Канєвський. Він каже, що ліки потрібні були ще "на вчора" і усі необхідні дані вже передані до Міністерства охорони здоров’я.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні