Як діяти, якщо малюк вдавився: лікарня створила мультфільм, щоби навчити дорослих. Відео

— 30 січня 2015, 11:42

Інформація подається в формі мультфільму. Його герої та оповідачі – цукерка, ковпачок від ручки, горішок – ті самі предмети, котрі, потрапивши до дихальних шляхів дитини, змусять батьків пережити найстрашніше жахіття їхнього життя і дадуть лічені хвилини на те, щоби правильно зреагувати.

40-секундний відеоролик озвучили відомі британські актори, зокрема зірка "Чужого" та "Опівнічного експресу" сер Джон Хьорт. Незвичайний мультфільм, у якому в жартівливій формі розказується про серйозне, привернув увагу людей. На сайті YouTube The Chokeables переглянули вже понад 2 мільйона разів.

Лікарня Святого Джона також зняла відео, де інструктор докладно показує на ляльці, що має робити дорослий, коли маля вдавилося.

Як пояснює інструктор, дитина, яка вдавилася, може бути не в змозі кашляти, кричати та дихати. Діяти треба так:

По-перше, слід зазирнути в рота дитині. Якщо предмет, яким вона вдавилася, добре видно, і його можна витягти, треба це зробити. Але слід бути обережними, щоби натомість не проштовхнути його пальцями ще глибше в горло.

Дитину треба покласти долілиць собі на стегно, підтримуючи голівку та шию.

Далі – п’ять разів основою долоні ляснути дитину поміж лопатками. Після кожного удару треба переконатися, чи не вийшов сторонній предмет із її дихальних шляхів.

Якщо цього не сталося, дитину треба перевернути, знов-таки, подбавши про підтримку голівки та шиї.

Двома пальцями треба різко натиснути дитині посередині грудей, на рівні пахв. Повторити 5 разів.

Якщо це не допомогло, дитину слід знову перевернути лицем донизу. Потрібно чергувати ляски по спині з натисканням на груди. Повторити це тричі, але перед цим викликати швидку.

Якщо дитина весь час непритомна, слід перейти до прийомів штучного дихання.

Отже, якщо дитина вдавилася, слід пам’ятати три речі: перевірити рот, ляснути, натиснути.

Як пише The Mirror, ідея створити мультфільм-інструкцію з'явилася в благодійної лікарні після того, як нещодавнє опитування показало: 79% батьків не знають, як допомогти дитині, що вдавилася. 58% респондентів зізналися, що це – їхній найбільший страх. 40% учасників опитування зізналися, що з їхньою дитиною це вже траплялося.

Відеоролик з'явився в Інтернеті на початку січня. Відтоді завдяки йому було врятовано 7 дитячих життів, повідомляє лікарня.

Одна з жінок, яка зв’язалася з благодійною організацією, розповіла, що в кав'ярні стала свідком того, як почав задихатися 4-річний хлопчик. А саме за кілька днів до цього їй у Facebook трапилося це відео. Ця жінка стала єдиною з дорослих, хто не розгубився та надав дитині першу допомогу.

Скріншоти та відео з YouTube

Реклама:

Головне сьогодні