У світі відзначають день без м'яса: поради дієтолога та ВООЗ

— 20 березня 2015, 17:01

Цей день вважається заохоченням для всіх поекспериментувати із дієтою без м'яса.

Червоне м'ясо (яловичина, свинина, баранина) та продукти переробки м'яса (ковбаса, сосиски) при надмірному вживанні та неправильний термічній обробці (смаження, копчення) є причиною багатьох захворювань, зокрема, серцево-судинної системи (атеросклероз та його ускладнення - ішемічна хвороба серця, інфаркт, інсульт), порушень обміну речовин, надмірної ваги та ожиріння, онкологічних захворювань.

А ще існує зв'язок між вживанням обробленого м'яса і раком кишечника за рахунок утворення канцерогенних нітрозосполук. Насичені жири в червоному м'ясі пов'язані з підвищеним ризиком раку кишечника, ендометрії, лімфоїдних і гематологічних злоякісних пухлин.

Експерти ВООЗ радять вживати не більше 2 разів на тиждень червоне м'ясо та 0 порцій м'ясопродуктів (бекону, ковбас, сосисок і тп). Доведено, що молочно-рослинна їжа різко зменшує ризик розвитку серцево-судинних, онкологічних захворювань та ожиріння.

За словами лікаря-дієтолога Оксани Скиталінської, набагато корисніше комбінувати різні джерела білка: рослинно-тваринного походження, перевагу надавати яйцям, молочним продуктам, рибі, а також бобовим (горох, квасоля, нут, сочевиця, соя), грибам, горіхам.

Найкращі комбінації: крупи з бобовими, грибами. Для кращого засвоєння рослинного білка його потрібно подрібнити (супи-пюре, паштети і т.д.).

Споживання рослин є також корисним для планети. Дієти на основі рослин зберігають навколишнє середовище та вберегли б від жахливої смерті тварин. Такі тварини як свині, корови та курки є так само розумними створіннями, як коти й собаки. І вони страждають в той самий спосіб.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні