Коли болить душа: 7 порад першої допомоги від психолога

— 31 березня 2015, 15:27

7 порад " першої допомоги" від психолога Гая Вінча наводить сайт TED.

1. Звертайте увагу на емоційний біль, вчасно його розпізнавайте та вживайте захотів, щоби його втамувати, доки він не охопить вас цілком.

Фізичним болем організм сигналізує, що щось негаразд, і треба негайно щось вдіяти. Так само відбувається і в випадку болю емоційного. Якщо поганий настрій чи відчуття марності не минають, це сигнал про наявність психологічної травми, яку треба вчасно лікувати. Адже, наприклад, самотність здатна завдати серйозної шкоди як фізичному, так і психічному здоров'ю.

2. Змінюйте напрямок своєї реакції на невдачу.

Невдача часто може змусити вас зосереджуватися на тому, що вам не вдається, а не на тому, що ви здатні зробити. Ці думки заважають ефективно діяти, це позначається на результатах, і ви знов-таки фокусуєтеся на своїх похибках. Щоби зупинити цю "емоційну спіраль", навчіться не зважати на першу реакцію на невдачу, відчуття безпомічності, та натомість складіть список факторів, які ви зможете контролювати, як робитимете наступну спробу.

До слова, планування – це корисна вправа, яка помагає позбутися відчуття безпомічності та підвищує шанси на успіх.

3. Бережіть самоповагу та не забувайте собі співчувати.

Самоповага – це ніби емоційна імунна система, котра боронить вас від болю та зміцнює емоційну стійкість. Тому важливо пильнувати, щоби не принижувати самого себе, надто коли на душі й так кепсько. Один зі способів "полікувати" вражену самоповагу – це поспівчувати самому собі. Замість гризти себе, уявіть, ніби перед вами близький друг, якому сумно з таких самих причин, що й вам. Напишіть йому листа, висловіть співчуття та підтримку. Перечитайте.[L]

4. Відволікайтеся від поганих думок

Коли ви раз за разом прокручуєте в мозкові подію, що вас засмутила, замість того, щоби шукати, як вирішити проблему, ви "зависаєте", а психологічний більш ризикує стати глибшим. Найкращий спосіб відволіктися – це зайнятися чимось, що вимагає повної концентрації – вирішити кросворд, пограти в судоку, пригадати імена всіх-всіх хлопчиків та дівчаток, що вчилися з вами у 5-му класі тощо.

Дослідники стверджують, що навіть 2 хвилини такої вправи порятують від нездорової зосередженості на негативі.

5. Шукайте у втраті сенс

Втрати – це частина життя, проте шрами від них можуть лишатися назавжди, заважаючи рухатися вперед. Найважливіше, що можна зробити, щоби полегшити біль, це відшукати сенс у цій втраті та мету, до якої тепер треба йти. Подумайте, як ви можете по-новому оцінити власне життя або допомогти іншим це зробити, уявіть, які зміни вам тепер треба здійснити, щоби жити у згоді з новою метою та новими цінностями.

6. Хай почуття провини не буде надмірним.

Почуття провини може бути корисним. У невеликих дозах воно спонукає вас діяти задля вирішення проблем, які є в стосунках із іншою людино. Проте надмірне почуття провини отруйне, воно висмоктує емоційну та розумову енергію, не дає насолоджуватися життям.

Допомогти може ефективне вибачення. Так, напевно, ви вже намагалися перепросити, але вибачення – це насправді дещо набагато складніше, ніж нам здається. Ключовий його інгредієнт – це "твердження емпатії". Іншими словами, коли ви перепрошуєте, менше уваги приділяйте поясненням, чому ви так вчинили, а більше тому, як ваш вчинок або його відчутність вплинуло на іншу людину.

Коли вам щиро пробачать, вам полегшає.

7. Запам’ятайте, які прийоми найкраще допомагають вам гоїти душевні рани

Зверніть увагу на те, як ви переживаєте негативні моменти. Ви одразу викидаєте їх із голови, дуже засмучуєтеся, проте швидко відходите, засмучуєтеся надовго або тамуєте свої почуття? Проаналізуйте та оберіть ті прийоми першої емоційної допомоги, які підійдуть саме вам.

І, найголовніше, не забувайте приділяти увагу своєму психологічному здоров'ю, надто коли опиняєтеся в стресовій ситуації.

Реклама:

Головне сьогодні