Тест

Як вберегти мозок від Альцгеймера: 5 лайфхаків

Для впровадження медичних препаратів проти хвороби пройде ще не мало часу. Та що б там не відбувалося із ліками, існує бодай кілька здорових кроків, які слід виконувати щоденно: від гарного сну до читання книги. Дослідження показують, що вони можуть захистити від хвороби Альцгеймера, повідомляє The Huffington Post.

Кроки із зміни способу життя виглядають перспективнішими на тлі очікування медичних препаратів, вважає доктор Річард Ліптон з Нью-Йоркського медичного коледжу Альберта Ейнштейна, який займається дослідженнями здорового старіння.

Ось 5 порад, які допоможуть вберегти мозок від втрати пам'яті, засновані на дослідженнях Міжнародної Асоціації Альцгеймера.

Ліпший сон

Дослідження, в якому брали участь більше ніж 6 тис. осіб із ознаками порушення сну, особливо апное, а також із ранніми проблемами із пам'яттю, що звуться помірними когнітивними порушеннями, показало, що поганий сон може стимулювати роботу "мозко-засмічувального" білку, що називається амилоїд.

Вчені радять поговорити із лікарем, якщо є проблеми зі сном. "Порушення сну є дуже поширеними. Ми впевнені, що більшість із них піддається лікуванню", - каже доктор Христина Яффе із Університету Каліфорнії.

Тут і далі фото з Flickr by planetchopstick

Тренуйте сіру речовину

Пенсіонерам часто радять працювати над кросвордами, брати уроки музики чи вивчати іноземну мову, аби тримати мозок "у формі".

У Швеції, дослідники Каролінського інституту проаналізували табелі та історії трудової діяльності більше ніж 7 тис. дорослих. Гарні оцінки у віці 10-ти років передбачали більш низький ризик деменції у більш пізньому віці. Так само знижувала цей ризик робота пов'язана із числами. Це ж стосувалося і таких професій, як дослідник чи викладач.

Чому? Навчання і комплекс мислення зміцнює зв'язки між нервовими клітинами, що створюють когнітивний резерв, який дає мозкові шанс витримати більше ушкоджень, перш ніж симптоми хвороби стануть очевидними.

Рухайтеся

Те, що корисне для серця, так само корисне для і для мозку. Крім того, фізична активність протистоїть цілому списку шкідливих проблем, на кшталт: високому кров'яному тиску, діабету, високому рівню холестерина, що, в свою чергу, можуть збільшити ризик погіршення пам'яті у подальшому житті.

В рамках одного дослідження, вчені відстежували звички 3,2 тис. молодих людей протягом 25-ти років. Виявилося, що ті, хто були найменш активними, мали найгірше мислення у середні роки. Сидячий спосіб життя та перегляд телевізора зіграли свою роль.

by See-ming Lee

Психічне здоров'я

Депресія у пізньому віці може стати одним із факторів ризику захворіти на Альцгеймера. Гарвардські дослідники виявили, що самотність також прискорює зниження функції когнітивного мислення.

За словами Ліптона, стрес - шкідливий для мозку. Справа не у тому, що ми переживаємо стрес, а в тому, а чи можемо ми впоратися з ним. Розмірковування над стресовими подіями, наприклад, продовжує шкідливий вплив на клітини головного мозку. Одне із досліджень показало, що літні люди із слабкою здатністю вирішувати проблеми, набагато більш імовірно матимуть когнітивні порушення на чотири роки раніше, навідміну від літніх, що вміють відмахнутися від стресу.

Здорове харчування

Дієти із високим вмістом фруктів, овочів, та з меншою кількістю жиру та цукру, - корисні для артерій, які тримають гарний прилив крові у мозок. Цукровий діабет 2-го типу пов'язаний із надмірною вагою, підвищує ризик розвитку деменції у подальшому житті.

Здорове харчування знижує ризик дефектів "виконавчих функцій" для літніх людей.