Учені: брак друзів не менш шкідливий, ніж пиятика та паління

— 29 липня 2015, 17:53

Як виявили вчені, якщо в цьому віці людина не оточена купою приятелів, це може свідчити про те, що згодом вона може опинитися у зоні ризику та померти передчасно.

Про це пише Metro із посиланням на статтю науковців у Psychology and Aging.

До свого дослідження, яке почалося в 1970-х, учені залучили понад 200 студентів коледжів. Їх попросили зробити нотатки щодо своїх соціальних зв’язків у 20 та у 30 років. Ще за 20 років після останнього запису учасники пройшли онлайн-опитування для визначення рівня їхнього благополуччя.

"Фактично невелика кількість соціальних зв’язків еквівалентна вживанню тютюну, у більшій мірі, ніж зловживання алкоголем та ожиріння", - каже керівник дослідження Шеріл Кармайкл.

Активно спілкуючись із різними людьми у молоді роки, ми немовби здобуваємо "набір інструментів", якими оперуватимемо решту життя – розуміємо, хто ми є, що є люди з різними бекграундами, і вчимось одне від одного.

30 років – це вік, коли формується невелике коло найкращих, близьких друзів, із якими, як в однойменному серіалі, можна регулярно збиратися в кав'ярні. Наявність у житті людини саме такої, значущої дружби, за результатами дослідження, корелюється з вищою якістю життя у 50 років.

Реклама:

Головне сьогодні