Вчені виявили зв'язок між аутичними рисами та креативністю

— 26 серпня 2015, 15:06

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі "Про аутизм і порушення розвитку" (Journal of Autism and Developmental Disorders), яке цитує Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму.

Таке відкриття називають першою спробою емпірично пов'язати творче мислення з характерними рисами аутизму.

Згідно з інформацією психологів Університету Східної Англії (UEA) і Університету Стірлінга, індивіди з яскраво вираженими аутичними рисами пропонують менше відповідей при пошуку альтернативного рішення проблеми (процес під назвою "дивергентне мислення"), але їхні варіанти унікальніші та креативніші.

[L]Дослідники провели експеримент, під час якого 312 осіб анонімно відповідали на запитання анкети. За їхніми відповідями вчені вимірювали і аналізували аутичні риси. Також учасникам пропонували серію тестів на творче мислення.

Наприклад, їх просили знайти альтернативне застосування для цегли або скріпки для паперу, або надати стільки тлумачень абстрактній картині, скільки вони встигнуть придумати за хвилину. У тих, хто пропонував найнезвичайніші варіанти, спостерігалися чітко виражені прояви аутизму.

"Люди з характерними особливостями аутизму можуть знаходити найрізноманітніші креативні шляхи вирішення проблем, - коментує доктор Мартін Догерті зі школи психології Університету Східної Англії. - Вони можуть не побачити ті самі рішення, що і звичайні люди, і віддати перевагу менш поширеним ідеям, які іноді виявляються більш ефективнішими, ніж стандартні".

Таке відкриття дасть можливість особливим людям не тільки розвивати себе, але і знайти гідну роботу, засновану на прикладному застосуванні незвичайних ідей.

Аутизм - розлад, що виникає як наслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вираженим і всебічним дефіцитом соціальної взаємодії і спілкування. Поширеність розладів аутичного спектру становить 6 на 1000 осіб, причому у хлопчиків подібні стани відзначаються приблизно в 4 рази частіше, ніж у дівчаток.

Незважаючи на те, що при ранньому втручанні дитині можна допомогти у набутті навичок самодопомоги і спілкування, поки невідомі методи, здатні повністю вилікувати від аутизму.

Реклама:

Головне сьогодні