Дві третини населення планети мають вірус герпесу - ВООЗ

— 30 жовтня 2015, 11:51

Про це йдеться у доповіді Всесвітньої організації з охорони здоров'я, яку цитує Time.

Як заявили в організації, вірус герпесу мають більше ніж 3,7 мільярда людей у віці від 50-ти років (67% населення).

Є два типи простого герпесу: перший тип передається через оральний контакт і викликає появу герпесу навколо рота. Другий тип передається статевим шляхом та викликає генітальний герпес.

Але останні дослідження показали, що перший тип вірусу може також викликати появу генітального, якщо йому передував оральний секс. Нині більше ніж пів-мільярда людей у віці від 15 до 49 років мають генітальний герпес, викликаний вірусом типу 1.

За словами директора департамента із репродуктивного здоров'я ВООЗ Марлен Теммерман, доступ до освіти та інформації про обидва типи герпесу та інфекції, що передаються статевим шляхом, мають вирішальне значення для захисту здоров'я молодих людей, перш ніж вони стануть сексуально активними.

Найнижчий рівень інфікування зафіксовано у Північній та Південній Америці (49% жінок та 39% чоловіків). Найвищий - у Африці (87% інфікованих серед чоловіків та жінок).

Препарати

Наразі не існує ліків від герпесу. Наявні препарати тільки пригнічують розмноження вірусу, але не видаляють фрагменти вірусної ДНК з нейроцитів. Тому завжди існує ймовірність рецидиву, особливо при імунодефіцитах (наприклад при ВІЛ-інфекції, пухлинах або після трансплантації органів). Через кілька років рецидиви починають протікати безсимптомно, хоча людина є заразним для оточуючих. Лікування противірусними засобами дозволяє придушити активність вірусу і полегшити симптоми, зазначає Вікіпедія.

Як передається

Вірус простого герпесу найлегше передається при прямому контакті з пошкодженими тканинами або біологічними рідинами носія. Передача може також відбуватися через шкіру під час періодів безсимптомного вірусоносійства. Бар'єрні методи є найнадійнішими і тим не менш, вони лише зменшують імовірність передачі, не виключаючи її.

Оральний герпес легко діагностується тільки при наявності зовнішніх проявів - ран або виразок. На ранніх стадіях симптоми захворювання відсутня і діагностувати герпес можна тільки лабораторними методами.

Як захиститися?

Застосування противірусних препаратів дозволяє запобігти симптоми після зараження у 50%. Використання презервативів значно знижує ризик зараження, причому для жінок ризик нижче. Комбінований підхід скорочує ризик на 75%.

Реклама:

Головне сьогодні