Тест

World Vegan Day: Хто такі вегани і чому з ними варто познайомитись

У неділю, 1 листопада, Всесвітній Веган-день міжнародна вечірка без вершкових тортів, хутряних боа і навіть вовняних светрів. В Києві його святкують вже традиційним Маршем солідарності з усім живим на Хрещатику.

Тим часом в Україні домінує суспільна думка, яку радше назвати кліше, що вегани та вегетаріанці – це такі ідеалісти-мрійники, що люблять тварин, але їх погляди не мають нічого спільного з "суворою" українською дійсністю.

Давайте перевіримо чи це так, а заразом дізнаємося чим живуть вегани, навіщо вони це роблять і чому з ними варто познайомитися.

З першого кроку хочу Вас запевнити: незважаючи на те, що автор цих слів - веган, у цьому матеріалі я не зроблю жодної спроби переконати Вас бути веганом разом зі мною. Можете читати відриваючи шматок "Маргарити", помішуючи пельмені або жуючи стейк, якщо Вам так зручно. Не зроблю жодної спроби лише через те, що переконати когось бути веганом - абсолютно неможливо. І ось чому.

"Людина - одна з форм життя на одній з планет. Не більше і не менше. Одна з багатьох форм життя"

Від розмов про співчуття - до щоденної практики

Оскільки дев’ять із десяти українців перепитують мене хто такий веган і чим він відрізняється від вегетаріанця, і навіть зараз, коли я друкую цей текст, "Word" сором'язливо підкреслює слово "веган" як те, якого не знає, - варто щонайшвидше дати пояснення. Якщо коротко:

Вегетаріанство – це спосіб харчування без м’яса, яєць, риби і морепродуктів (цю групу ще називають "продукти вбивства").

Веганство – це спосіб життя, при якому людина не вчиняє невиправданого насилля над живими істотами і уникає всього, що отримано через таке насилля.

На відміну від більшості слів з нуднуватим закінченням "-ство" - це не чергова теорія. Веганство як раз шлях від розмов про співчуття, мир і ненасилля, до активної щоденної практики.

Веган не споживає продуктів тваринного походження, а значить на додачу до вегетаріанського "мінімума" утримується від молочних виробів, меду та їх похідних. Обирає одежу та взуття без хутра, вовни, і тим паче шкіри, уникає походів у цирк та дельфінарій.

Відповідальне та поважне ставлення до живих істот розповсюджується, звичайно, і на людей, а бажання їм всім добра автоматично передбачає піклування і про їх дім – ліси, океани, міста, загалом планету. Збереження ресурсів, енергоефективні заходи, також частина веган-життя.

Цей перелік можна продовжувати – веганство це широкий комплекс дій. У той час коли вегетаріанство передусім дієта. В цьому певна відмінність.

Все це дещо нагадує кодекс на кшталт самурайського. Але вегани такі самі люди як і всі, тож в кожній ситуації намагаються діяти найкращим способом і в брошури "Як вчинив би веган" ніколи не заглядають. Маю сподівання, що їх і не існує.

Порозумітися легко

Веганство – досить нове і незвичне явище для нашої країни. І як до всього нового, українці ставляться до нього з пересторогою, яка часто обертається то зацікавленістю, то гумором, то обуренням.

Це дуже природно - підозріло ставитися до невідомого, і в цьому, до речі, є щіпка веганської провини: можливо вони недостатньо зробили для того, щоб невідоме - стало відомим і зрозумілим для всіх. Прямо зараз ми з вами це виправимо, тому що зрозуміти вегана дуже просто.

Чому людина це робить? Якщо це питання поставити десяти веганам, Ви почуєте десять різних відповідей. Існує ціле розмаїття причин: етика, медицина, екологія, дієтологія, релігія, навіть енергія "ці" можуть бути згадані тільки для початку.

І обов’язково ви почуєте про співчуття, усвідомленість, відповідальність, повагу і дотримання прав тих, хто не може себе захистити.

Все це так, але кожна з цих причин, на мою думку, не здасться Вам достатньо вагомою і беззаперечною. Ми можемо мати різні уявлення про мораль, про право, про релігію, про суспільні обов’язки.

"Оскільки ми рівні, люди не мають вчиняти насилля над іншими, поважати їх право на життя і боротися за права тих, хто не може себе захистити"

Саме тому, давайте спиратися лише на факти, це найбільш ефективний спосіб порозумітися.

А веганство тому і називають прогресивною течією, що вона змогла змусити наукові знання ожити, змогла перевести теорію в практику, і перетворити все, що достеменно знає сучасне людство про себе – на спосіб життя.

Зірки згасають не для нас

Ще декілька сотень років тому люди в нашій частині світу абсолютно серйозно вважали, що Земля - центр Всього, навколо неї і заради неї обертаються планети. Так думали всі освічені люди, не соромилися говорити це вголос один одному і наводили яскраві та досить вагомі аргументи.

Не менш серйозно думали, що зірки на небі існують заради того, щоб люди могли орієнтуватися в просторі. Вони були впевненні, що не тільки зірки, а і все інше існує тільки заради них.

Якщо взяти в руки смартфон і MacBook, вдягти на вухо Bluetooth, а на ніс – GoogleGlass, все підключити до Wi-fi, а ще і не забути про антибіотики, - ми будемо дуже відрізнятися від середньовічної людини. Зовні – між нами радикальна різниця.

За останні п’ятсот років відбулися значні наукові відкриття, людство дізналося про себе і свою роль у всесвіті більше, ніж за попередні п’ятдесят тисяч. Водночас свідомість більшості людей, наші базові уявлення про світ, не так кардинально змінилися в порівнянні із середньовічними.

Наприклад, у сучасної науки немає жодних причин вважати, що зірки існують для того, щоб люди могли орієнтуватися в просторі.

Це настільки очевидно, що про це навіть дивакувато говорити, правда? Але веганство починається саме з цього, з усвідомлення простого і геніального факту – зірки запалюються і згасають не для нас.

Планети з'явилися та існували задовго до появлення людини і безвідносно до цієї скромної події.

Так само сучасна наука немає жодних підстав вважати, що тварини існують заради того, щоб люди могли їсти їх та вдягатися в них. Як і зірки, тварини народжуються і живуть не заради нас. Це факт, який достеменно знає людство.

І хоча освічені люди більше не говорять в голос, що планети з’явилися заради них, поки що в Україні не вважається невіглаством сказати, що ось ця, наприклад, вівця народилася, щоб попасти вам на тарілку. Щось подібне писав один з українських рестораторів.

Крім того, багато хто з моїх друзів серйозно вважає, що людина - це вінець творіння, вершина еволюції, цар тварин і ще щось подібне. Я легко можу це зрозуміти, бо я сам так вважав більшість часу свого життя. Але це було не тільки не скромно з мого боку, але і антинаучно.

Людина - одна з форм життя на одній з планет. Не більше і не менше. Одна з багатьох форм життя. Це також факт, який людство знає достеменно.

А вегани, своєю чергою, вважають, що у людини немає підстав ставити себе вище чи нижче за інші форми життя. Вірно, у людини є більш розвинений розум і нервова система. Водночас, є безліч інших живих істот, які перевершують нас в силі, спритності, адаптації до клімату, тривалості життя тощо.

На думку вегана, оскільки ми рівні, люди не мають вчиняти насилля над іншими, поважати їх право на життя і боротися за права тих, хто не може себе захистити.

"Вегани – це сучасні Джордано Бруно, що живуть серед інквізиторів..."

Це логічний розвиток людства. Протягом останніх століть ми досягнули успіху у боротьбі за права пригноблених. Глобально виграно боротьбу за права темношкірих, за права жінок, за права дітей, над якими вчиняли насильство. І тепер настав час, не відбирати у тварин право на щасливе життя. Так вважає веган і діє згідно ціього.

Інколи я жартома кажу, що вегани – це сучасні Джордано Бруно, що живуть серед інквізиторів та ввічливо просять їх загасити вогнища.

Наостанок

Немає такої книжки чи фільму, який можна подивитися, "все зрозуміти", і стати веганом. Кожен приходить до такого способу життя своїм шляхом.

Жоден яскравий доказ, жоден окремий аргумент "за" не переконає нас не те що кардинально реформувати світогляд, а змінити хоча б на йоту свої звички. Це підтвердить будь-який курець, який знає все про шкідливість паління, тому що читає це кожного дня на пачках своїх цигарок.

Всі глибинні перетворення спочатку відбуваються в свідомості і не завжди згідно з нашими поглядами, знаннями, бажаннями та планами на життя.

Саме тому я кажу, що неможливо когось переконати бути веганом. Але на мою думку, самопізнання і усвідомлення того, хто ти є насправді по відношенню до всіх інших, невідступно – раніше чи пізніше – призведе нас до способу життя, близького до того, що зараз називається "веганством".

Автор - Павло Вишебаба, спеціально для УП.Життя