Пізніші дітки - здоровіші мами: вчені порадили народжувати в 25-35 років

— 16 грудня 2015, 16:59

Американські науковці виявили, що жінки, що народити у віці "під 30 років" або "трохи за 30", мають найбільше шансів похвалитися міцним здоров'ям, коли їм буде 40.

І, відповідно, за статистикою, найгірше в 40 років почуваються жінки, що стали мамами в 15-24 роки.

Результати дослідження National Vital Statistics Report наводить The Daily Mail.

Учені проаналізували дані опитування National Longitudinal Survey of Youth 1979, що проводилося на замовлення Американського бюро статистики праці. У ньому взяли участь понад 3 тисяч жінок, що народили в віці 15-35 років. Із 1979-го по 2008-й що два роки учасниці проходили спеціальні інтерв’ю, а в віці 40 дослідники просили їх оцінити стан власного здоров'я – від "поганий" до "чудовий".

З'ясувалося, що "корисніше" народжувати у 25-35 років. А от суттєвої різниці для здоров'я 40-річної жінки, стала вона мамою в 15 або в 24, виявляється, нема.[L]

"Ми були зосереджені на всіх мінусах тінейджерського дітонародження, але ніколи не питали, що буде, якщо ці тінейджерки зачекають до старшого юнацького віку. Припускалося, що "звісно, ліпше зачекати". Але принаймні з точки зору здоров'я матері, це не обов’язково так", - зазначила одна з авторів дослідження, ад’юнкт-професор соціології Університету Огайо Крісті Вільямс.

Також учені виявили, що жінки, які народили свого первістка в шлюбі, також мають міцніше здоров'я в 40.

Нагадаємо, британський лікар, один із піонерів галузі ЕКЗ нещодавно попередив: замороження яйцеклітин – не гарантія того, що жінці вдасться стати мамою, коли вона "дозріє". Він вважає, що народжувати все ж варто до 40 років.

Реклама:

Головне сьогодні