Учені заявили, що знайдено спосіб лікування діабету ІІ типу

— 2 грудня 2015, 19:26

Англійські науковці стверджують, що хворобу спричиняє накопичення жиру в підшлунковій залозі. Коли його кількість у ній зменшиться бодай на грам, хвороба дасть задній хід, і продукування інсуліну відновиться.

Про це пише The Telegraph.

Досі ж діабет ІІ типу вважали хронічною недугою. Вона може призводити до сліпоти, відмови нирок, загрожує інсультами та ампутацією кінцівок.

У експерименті вчених узяли участь 18 добровольців 25-65 років, людей із зайвою вагою, хворих на діабет ІІ типу. Їм провели операції зі зменшення шлунку, і протягом 8 тижнів пацієнти дотримувалися жорсткої дієти.

У середньому піддослідні за цей період втратили по 14 кілограмів, що становило приблизно 13% від ваги їхнього тіла. Та важливіше те, що кількість жиру в їхніх підшлункових залозах скоротилася на 0,6 грама, дозволивши органу знову почати виробляти нормальну кількість інсуліну.

Наразі вчені планують провести масштабніше, кількарічне дослідження, в якому братимуть участь 200 людей.[L]

"Зменшення ваги дозволяє людям із діабетом ІІ типу вивести надлишок жиру з підшлункової та дозволяє їй знову функціонувати нормально", - сказав професор Рой Тейлор.

"Тож якщо ви питаєте, наскільки вам треба схуднути, щоби ваш діабет зник, відповідь буде: 1 грам. Але той грам мусить бути жиром із підшлункової залози", - наголосив він.

Цікаво, що в контрольної групи пацієнтів – людей, котрі мали зайву вагу, але не хворіли на діабет, науковці за 8 тижнів не помітили змін у підшлунковій залозі. Це вказує на те, що надлишок жиру в ній є притаманним хворим на діабет. І водночас він і може виступати тригером розвитку діабету.

"Хоча "один грам жиру" – звучить наче й як небагато, вам доведеться втратити чимало ваги тіла, щоби пішла ця невеличка кількість із підшлункової залози", - зазначив директор із досліджень Diabetes UK Аласдер Ренкін.

Також він попередив, що не варто сідати ні на яку дієту, не проконсультувавшись попередньо з лікарем.

Нагадаємо, експерти назвали 5 видів болю, який у жодному разі не можна ігнорувати. Адже він може сигналізувати про серйозну хворобу, зокрема діабет.

Реклама:

Головне сьогодні