Учені вирахували правильну дозу спорту для здоров'я і довголіття

— 25 грудня 2015, 10:58

Спорт, так само, як і ліки, здатен знизити ризик багатьох хвороб та передчасної смерті. Але на відміну від пігулок чи крапель, до фізичних вправ не додаються інструкції стосовно дозування.

Про це пише News York Times із посиланням на JAMA Internal Medicine.

Під час одного з нещодавніх досліджень учені з Національного інституту раку, Гарвардського університету та інших наукових закладів зібрали дані з шести масштабних опитувань на тему здоров'я, що охопили понад 661 тисячу дорослих людей. Більшість із добровольців були особами середнього віку.

Учені взяли за критерій час, який учасники щотижня присвячували фізичним навантаженням: від 0 і до понад 25 годин на тиждень.

Далі дослідники співставили ці дані з показниками зі смертності в цих групах за подальші 14 років.

По-перше, вони виявили, що люди, котрі зовсім не займалися спортом, мали найвищий ризик піти з життя передчасно. Ті, хто регулярно давав собі невеликі фізичні навантаження, проте не досягав 150 хвилин на тиждень, знизили для себе цей ризик на 20%.[L]

Ті ж із учасників, котрі займалися спортом по 150 хвилин на тиждень, знизили собі ризик передчасної смерті на 31%. Власне, саме 150 хвилин на тиждень є і актуальною рекомендацією лікарів.

Проте любителі помірних фізичних навантажень, наприклад, ходьби, котрі навіть утричі перевищували рекомендовану "дозу", опинилися в найбільшому виграші. Їхні шанси піти з життя передчасно знизилися на 39% порівняно з тих, хто взагалі не дружив зі спортом.

Між тим спортивні фанати, котрі аж удесятеро "перебирали" фізичних навантажень по відношенню від рекомендованої кількості годин на тиждень, опинилися на тому ж рівні смертності, що і люди, котрі сумлінно дотримувалися 150 хвилин.

Інше дослідження на цю тему було проведено в Австралії. Науковці розглянули результати опитування, в якому взяли участь понад 200 осіб. Їх цікавило, скільки часу піддослідні відводять на фізичні навантаження, наскільки вони інтенсивні, та як це співвідноситься зі статистикою смертності.

Учені дійшли висновку, що люди, котрі десь 30% свого "спортивного" часу виділяють на інтенсивні навантаження, живуть довше, ніж ті, хто обирає помірні навантаження, наприклад, ходіння. І, звісно ж, ризик передчасної смерті у перших та других є значно нижчим, ніж у тих людей, котрі взагалі не займаються спортом.

Як підсумував керівник дослідження, старшого наукового співробітника Університету Джеймса Кука Клауса Гебела, в ідеалі в людини на тиждень має бути 150 хвилин фізичної активності, і бажано, щоби 20-30 хвилин із неї відводилися на інтенсивні навантаження. Коли ж комусь замало 150 хвилин – то нічого поганого від "збільшення дози" не буде, запевнив учений.

Нагадаємо, ходіння потроху витісняє біг, адже, на думку вчених, щоденні 10 тисяч кроків також можуть суттєво подовжити життя і зробити людину здоровішою.

Реклама:

Головне сьогодні