Як без шкоди наїстися та напитися на свята: радить дієтолог

Щоб цей процес приніс максимальне задоволення і не спричинив тілесних негараздів, є п’ять простих порад.

1. НЕ СМАЖТЕ.

Смажена їжа (котлети, відбивні, пончики і тп) провокує запалення органів травлення, викликає неприємні відчуття в животі. А ще — засмічує організм шкідливими жирами та надмірними калоріями, які уподібнюють обличчя та фігуру до героїв мультфільмів — Гомера Сімпсона, а настрій — до Злюк-бобрів.

ЩО НАТОМІСТЬ: варені, парові та запечені страви. Смаку додадуть кисло-солодкі фруктово-ягідні та овочеві соуси.

Якщо ж без смаженого ніяк — використовуйте оливкову олію, а потім промокніть жир паперовим рушником.

В ТЕМУ: Рецепт журавлинового соусу.

Ягоди журавлини збийте в блендері, вилийте в каструльку, додайте базилік та розмарин, трошки солі та цукру (на кінчику ножа), доведіть до кипіння, охолодіть та налийте в соусник. Смак можна "відтінити" чилі.

2. НЕ ЦУКРУЙТЕ (життя вже само по собі солодке!)

Цукор, особливо змішаний із білками та жирами є "харчовою бомбою", яка "вибухає" бродінням у кишечнику, здуттям живота та посиленим газоутворенням і перетворює нас на сором’язливо стріляючу газами, надуту кульку. Надмір цукру робить людей млявими та сонними, а у поєднанні з газоутворенням — ще й потенційно небезпечними для оточуючих.

І найприкріше те, що практично весь цукор перетворюється в організмі в жир.

ЩО НАТОМІСТЬ: солодощі на ягодах, фруктах, підсолоджені медом (штруделі, домашні желе, муси, желейні цукерки та пастила, морси із кисло-солодких ягід та фруктів).

В ТЕМУ: Рецепт новорічних цукерок. Пропустити через м’ясорубку горіхи, розмочену курагу, лимон, додати декілька чайних ложок меду та 1 неповну кавову ложечку тертого імбиру. Зформувати пірамідки, занурити в розплавлений шоколад, прикрасити журавлиною або горішком.

В ТЕМУ: Рецепт освіжаючого напою. Окропом залити ягоди малини, нарізану грушу, додати пару стеблин м’яти та 1-2 тоненькі кружальця імбиру, дати настоятися та перелити у вишуканий прозорий глечик.

3. ДОДАЙТЕ ОВОЧІВ (різноманітних, не лише картоплі)

Овочі — це клітковина, яка наповнює шлунок і зменшує відчуття голоду. Низька калорійність, висока вітамінність робить овочі паличками-виручалочками застіль: поглинають шкідливі речовини, жир та калорії і допомагають печінці справлятися із понаднормовим надходженням їжі та алкоголю.

Не забувайте і про цілющі рослини, вони мають протизапальну дію (імбир, куркума), покращують травлення (м’ята, базилік), зменшують здуття живота (м’ята, кумин, фенхель), полегшують засвоєння м’ясних страв (попереднє замочування м’яса у кислих фруктово-ягідних соках), і взагалі мають омолоджуючі властивості.

ЩО НАТОМІСТЬ: як не крутіть, альтернативи немає. Овочі незамінні.

В ТЕМУ: Рецепт різнокольорового овочевого гратена. Варену в "мундирі", порізану картоплину, ледь приварені суцвіття цвітної капусти та броколі покладіть на дно скляної або керамічної форми, залийте сумішшю із вершків, яйця, солі та порошка куркуми. Посипте сухарями та відправте у духовку запікатися до ледь золотистого кольору. Посипте подрібненою зеленню.



4. КОНТРОЛЮЙТЕ ПОРЦІЇ (це краще, ніж вони вас!)

Хоч це і непросто реалізувати, коли стіл ломиться від наїдків, але все ж, десь там, на околицях пам’яті, закріпіть зображення ваших двох складених кулаків. Саме таким є об’єм вашого шлунку і кожен "понаднормовий" кулак, напханий до нього, зменшує його спроможність перетравлювати їжу.

ЩО НАТОМІСТЬ: їх є декілька і це обнадіює.

Перед тим, як сісти за стіл, випийте склянку води, або морсу, або чаю — це притлумить інстинкт об’їдання. Частіше вставайте з-за столу, стійте та спілкуйтеся, співайте або ж рухайтеся (а хоча б танцюйте!).

Такі творчі "паузи" не лише збагачують емоційно, але й запобігають відрижці, печії та іншим побічним наслідкам переїдання.

5. "СЕРВІРУЙТЕ" СВЯТКУВАННЯ (і своє життя також!)

Кладіть на стіл всього і трошки, проте — у красивому посуді. Навіть якщо і виникне спокуса навалити собі в тарілку олів’є, згадайте просте правило — ложка салату і є вашою порцією.

ЩО НАТОМІСТЬ: серветки, свічечки, соснові гілочки, музика, мають відволікати вас від спокуси без перерви напихатися.

В ТЕМУ: хе-хе....1-го січня можете виявити крайню оригінальність — піти на стадіон та здійснити символічний 16-кілометровий забіг. Або гарно виспатись, щоб потім весь рік згадувати.

Але, в будь-якому разі, насолоджуйтеся чарівними миттєвостями святкування Нового року та Новорічними святами, спілкуванням, емоціями та запам’ятайте назавжди ці неповторні моменти.

Побажайте собі в Новому році бути націленим на здоров’я, фізичну активність та цінувати всі присмаки життя, бо воно прекрасне!

Реклама:

Головне сьогодні