Керівні принципи харчування: американські дієтологи реабілітували яйця та каву

— 13 січня 2016, 11:43

В ньому лікарі реабілітовали каву та яйця, яких десятиліттями таврували принизлививи словами "шкідливі".

Тим не менше, рекомендації були бурхливо обговорені в пресі та вчених колах: зокрема через відсутність обмеження споживання червоного м’яса та оброблених м’ясних продуктів, немало експертів звинуватили потужне лобіювання агропромислової індустрії.

Ключові моменти Керівних Принципів передбачають вживання:

Солі: менше 6 г в день. Це приблизно одна чайна ложка.

Кави: до 5 чашок в день.

[L]Молочних продуктів: з низьким вмістом жиру або знежиреного молока.

Цукру: менш, ніж 10 % від щоденних калорій (для жінок взято 1600 кал, для чоловіків — 2000 кал).

Холестерину: не більше 300 мг (в 1 яйці приблизно 200 мг).

Алкоголю: до однієї порції в день для жінок, і двох — для чоловіків, за умови досягнення відповідного віку визначеного законодавством.

М'яса: різних сортів, але нежирного (ці рекомендації відрізняються від рекомендацій ВООЗ, яка опублікувала звіт про зв’язок між вживанням обробленого та червоного м’яса та ризиком розвитку ракових захворювань).

Насичених жирів: менш, ніж 10 % від щоденних калорій.

Фото з Flickr by Jorge Cancela

Дієтологи відзначають, що в раціоні мають бути присутніми наступні продукти:

Різноманітні овочі: темно-зелені, червоні та оранжеві, бобові (квасоля і горох), крохмалисті та інші. Норма — 2,5 чашки в день.

Фрукти: весь плід (при можливості — із шкіркою); норма — 2 чашки в день.

Зернові: половину з них цілими (гречка, неочищений рис, перловка і тп.)

Знежирені або з низьким вмістом жиру молочні, включаючи молоко, йогурт, сир, та/або соєві напої.

Різноманітні білкові, у тому числі морепродукти, нежирне м'ясо і птиця, яйця, бобові (квасоля і горох), страви із сої, горіхи та насіння.

Олії, в тому числі, рослинні: оливкова, ріпакова, кукурудзяна, сафлорова, соєва, соняшникова, арахісове масло. Олії також присутні в горіхах, насінні, морепродуктах, оливках і авокадо.

Особливо, споживачам рекомендують обмежити:

Доданий цукор: менше 10 % денних калорій. До продуктів із доданим цукром не входять ті, які містять природні цукри (фрукти, ягоди).

Насичені жири і транс-жири: менше 10 % денних калорій. Продукти з високим вмістом насичених жирів — це варшкове масло, незбиране (цільне) молоко, жирне м'ясо, кокосова та пальмовова олії. Насичені жири повинні бути замінені ненасиченими жирами, такими як оливкова або рапсова олії.

Сіль. Дорослим та дітям 14 років і старше слід обмежити приблизно до 6 г в день, а діти молодше 14 повинні споживати ще менше. Читайте етикетку на готових продуктах, особливо в оброблених, таких, як піца, паста, соуси, в яких найбільше солі.

by Mike McCune

Принципи харчування, окрім рекомендацій з харчування містять і рекомендацій з обов’язкової щоденної фізичної активності для покращення здоров’я та зниження ризику хронічних захворювань та підтримки ваги у межах норми.

Керівні принципи харчування - це не звичайна формальність для "галочки" а серйозний документ, яким мають керуватися: пересічні громадяни для свого харчування, політики при підготовці та ухваленні законів, виробники харчової продукції, лікарі при наданні рекомендацій пацієнтам та вчителі на уроках, присвячених здоровому способу життя.

За словами дієтолога Оксани Скиталінської, ці рекомендації — лише "базові", орієнтовані на звичайних людей.

Для тих, кто цінує своє здоров’я вони мають бути ще більш "жорсткішими", а саме: 75-80% рослинної їжі (різнокольорових овочів, фруктів та ягід, причому 2/3 мають бути овочі); значне обмеження червоного м’яса (в першу чергу для людей, старших 35 років); відмову від цукру, смаженої та копченої їжі; достатнє вживання чистої води та включення до "водного раціону" зеленого чаю.

І обов’язкова щоденна фізична активність, відмова від шкідливих звичок (куріння, алкоголь), достатній сон (7-8 годин) та позитивне ставлення до життя.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні