9 "трюків" нашої свідомості, котрі навчать здоровому харчуванню

— 20 лютого 2016, 11:07

Таку пораду дає фуд-психолог, професор Джейн Огден, пише The Daily Mail.

Вона звертає увагу на психічні механізми та особливості роботи мозку людини, які допоможуть зробити харчування здоровим.

Не "перехоплюйте" їжу між основними стравами

Єдиним приводом для харчування є голод. Щоби відчувати його знову й знову, не "перехоплюйте" їжу між основними стравами – сніданком, обідом та вечерею.

Люди з надмірною вагою часто кажуть, що переїдають через проміжне відчуття голоду. Але насправді вони не голодні, а лише починають голодніти. Це природній процес, через який не варто панікувати, якщо решта страв у вас повноцінні.

Фото Kai Hendry/flickr.com

Відкладіть бажання поїсти на три хвилини

Відчуття втамованого голоду – не лише фізичний процес наповнення шлунка, а й сигнал, який дає мозок. Тож якщо ви зажадали чогось смачного і відчуваєте, що не можете думати, доки не отримаєте це, – йдеться про психологічну реакцію.

Так, у багатьох людей шоколадка асоціюється із перервою в роботі. Миті "одержимості" їжею тривають кілька хвилин, тому варто відволіктися – поговорити з колегою, прогулятися і потім перевірити, чи так само хочеться їсти.

Минулого року психологи університету Плімута і університету Квінсленда в Австралії довели, що гра у тетріс на комп’ютері протягом трьох хвилин знижує інтенсивність думок про їжу та напої.

Уявіть свої почуття після тортика

Багато хто з нас готовий здатися від одного погляду на еклер чи тарілку з картоплею фрі. Але гарний спосіб протистояти їм – уявити, як ми будемо почуватися після того, коли з’їмо це все. Винуватими і занадто ситими.

Психологи називають це "очікуваним жалем" – ефективною технікою, здатною змінити поведінку людини стосовно свого здоров’я. Лікарі радять навіть уявити свою печінку, яка страждає від шкідливої їжі, або складки жиру на своєму животі.

Фото Laura Lewis/flickr.com

Не заважайте мозку "запам’ятовувати" їжу

Виявляється, важливо також, де саме ми обідаємо: за столом на кухні, але не на робочому місці, перед телевізором чи під час ходи.

Минулого року психологи провели дослідження: 60 жінкам видали зерновий батончик. Одна група споживала його перед телевізором, друга – на ходу, третя – розмовляючи з подругою. Потім їм запропонували шоколадні снеки, морквяні палички та чіпси. Ті жінки, які їли на ходу, споживали уп’ятеро більше шоколаду.

Будь-яке відволікання заважає мозку зрозуміти, що ви їсте. Тому він не дає сигнал "стоп", і ми довше відчуваємо голод.

Менше дивіться кулінарних шоу

Як правило, зіркові кулінарні шоу пропонують своїм глядачам складні для виконання в домашніх умовах рецепти. Це спонукає людей відмовлятися від приготування продуктів "з нуля" та приводить їх до відділів готових страв у магазинах.

Постійне демонстрування певних "здорових" компонентів страв викликає у глядачів відчуття надмірної стурбованості через вибір інгредієнтів. Пам’ятаймо: їжа – це наше паливо. Нею можна насолоджуватися, але не варто на ній фокусуватися.

Фото State Farm/flickr.com

Змінюйте улюблені продукти за 6 місяців

Дехто з нас каже, що любить їсти лише "нездорові" продукти, а така річ, як броколі, здатна відігнати апетит. Але наші звички можна успішно змінювати.

Дослідження зі скануванням мозку довели, якими непостійними є наші смаки. Психіатри університету американського міста Туфтс зібрали дані людей із надмірною вагою на початку програми схуднення.

Центри задоволення у їхньому мозку реагували лише на калорійну їжу. Однак за 6 місяців здорового харчування вчені зафіксували таку саму реакцію на низькокалорійні продукти.

Фото with wind/flickr.com

Не обговорюйте дієту при дітях

Щоб сформувати у дитини здорове ставлення до харчування, не вживайте таких слів, як дієта, а також розмов про проблеми дорослих із вагою. Якщо ви худнете – не показуйте дитині, що радієте, бо нарешті можете дозволити собі обід. Натомість покажіть радість від вашої стрункої фігури.

Уникайте фраз на кшталт: "Вибач, ти маєш з’їсти ось це, бо воно корисне". Дитина повинна сприймати харчування позитивно. Натомість скажіть: "Це смачне та хрустке".

Не кажіть, що ваш чоловік на дієті

За останніми даними, 65% чоловіків Англії – огрядні. Серед жінок цей показник становить 58%. Однак чоловіки не схильні вважати це проблемою та не хочуть користуватися послугами сервісів для схуднення, і тим більше – обговорювати цей процес. Індустрія зосереджена на жінках.

Від фрази "він на дієті" чоловікам може бути соромно. Тож варто спробувати термін "почав стежити за собою".

Фото Craig Sunter/flickr.com

Припиніть обманювати себе

Поради щодо здорового харчування змінюються весь час. Суперечки про насичені чи ненасичені жири, користь чи шкоду від додавання цукру не вщухають, тож люди використовують плутанину щоб здатися і харчуватися, як доведеться.

Варто пам’ятати: якщо ви маєте надмірну вагу або не здорові, це не тому, що ви їсте вершкове масло замість оливкового. Краще згадайте про "перекуси" між обідом і вечерею та зняття стресу вином або шоколадом.

Реклама:

Головне сьогодні