Привіт, майбутнє! Шийні хребці, надруковані на 3D принтері, пересадили людині

— 25 лютого 2016, 15:20

Імпланти, надруковані на 3D-принтері, ідеально підходять пацієнтам із деякими діагнозами.

Це довів австралійський нейрохірург Ральф Моббс, який наприкінці минулого року зустрів свого пацієнта у госпіталі Принца Уельського в Сіднеї. 60-річний чоловік страждав від форми раку, відомої під назвою хордома.

Пухлина була розташована у важкодоступному для операції місці. "Зверху на шиї є два хребці, які беруть участь в нахилах та обертах голови. Саме там була пухлина", - розповів лікар виданню Mashable в Австралії.

Без лікування, пухлина повільно стиснула б стовбур головного мозку і спинного мозку, викликаючи параліч рук та ніг. "Це жахливий спосіб померти", – додав лікар.

Раніше медики намагалися видаляти такі пухлини. Якщо лікарі планують відтворити ділянку хребта, вони повинні взяти кістки з іншої частини тіла, але вкрай важко знайти потрібний матеріал.

Саме тому лікар Моббс вирішив вдатися до друку на 3D-принтері.

Фото think3D.in

"Я подумав, що це неймовірна можливість. Пацієнтові можна вживити надруковану, підібрану частину тіла, щоби ефект від операції був набагато кращим, ніж із тими "трюками", які були в нашому арсеналі раніше".

Щоб створити потрібні хребці, нейрохірург звернувся до австралійського виробника медичних товарів – компанії Anatomics. Там надрукували не лише титановий імплант, а й відтворили анатомію хребта пацієнта на 3D моделях, тому лікар зміг потренуватися перед операцією.

У розвинених країнах хірурги використовують 3D-імпланти вже кілька років. Але ця операція стала першою, під час якої людині замінили надрухомі шийні хребці.

"Коли маєш можливість надрукувати імплант, який підходитиме пацієнтові ідеально, та ще й потренувати операцію… Це чисте задоволення. Це так само, якби хтось увімкнув світло в темряві і сказав: "хей, якщо це - не майбутнє, тоді я не знаю, що це", – сказав хірург.

Фото popsugar.com

Лікар впевнений, що застосування 3D-принтерів у медицині буде стрімко зростати. Він назвав технологію "наступною великою хвилею".

Операція тривала 15 годин. Відновлення пацієнта проходить добре, хоча є певні негативні наслідки з ковтанням, адже оперували хворого через ротову порожнину.

"Як на мене, Святий Грааль медицини – це виробництво кісток, органів і тканин, щоби відновлювати функції організму і рятувати життя".

Австралійський нейрохірург не надто задоволений надрукованими імплантами з титану. Наступним кроком, за його словами, має стати друк 3D-замінників із матеріалів, вирощених з клітин самої людини.

Фахівець припускає, що це справа не такого вже й далекого майбутнього. Людству треба ще владнати усі юридичні, технічні вимоги та етичний бік технології.

"Друк підшлункової для діабетиків – справа вже нашого життя", – переконаний лікар Моббс.

Раніше видання The New Yorker повідомляло про успішні операції, під час яких людям встановлювали кістки черепа, надруковані на 3D-принтері.

Одного разу операцію зробили тримісячному малюкові – тоді йому вживили штучну гнучку шину – трубку, яка розширила його дихальні шляхи. Коли хлопчик ріс, імплант розтягувався теж. Дитина почувалася добре.

Перед цим фахівці надрукували модель грудної клітини хлопчика, щоб визначити потрібні розміри імпланта.

Технологію вигадав американський інженер Чарльз Халл ще у 80-х роках 20 століття. Спочатку він працював із рідким акрилом, який із часом застигав. Нині принтери вже використовують титан.

Реклама:

Головне сьогодні