Вірус Зіка: боятися українцям чи ні?

— 4 лютого 2016, 15:37

Що про відомо про вірус?

Був виявлений в 1947 році в лісі Зіка в Уганді і довгий час залишався неактивним, пише "Німецька хвиля". У 2015 році зареєстровано різке зростання захворюваності в країнах Латинської Америки, зокрема в Бразилії і Колумбії. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, число заражених в цьому регіоні 4 млн осіб.

У Європі поки зафіксовані окремі випадки зараження у туристів з Німеччини, Швейцарії, Данії, Швеції, Великобританії, Португалії, Нідерландів та Ірландії повернулися з відпочинку.

У ВООЗ попереджають, що вірус також може поширитися на Африку й Азію.

Як передається?

Поширюється вірус в основному через укуси комарів (Aedes Aegypt). Однак на початку лютого в США зафіксовано перший випадок зараження вірусом Зіка статевим шляхом.

Вірус не передається повітряно-крапельним шляхом, при поцілунках або рукостисканні.

Фото vectorbase.org

"Тому вірус Зіка ні в якому разі не можна порівнювати з ВІЛ/СНІДом або Ебола. Інакше це породжує чутки про те, що нібито з'явилася нова форма ВІЛ", - пояснює Йонас Шмідт Каназей (Jonas Schmidt-Chanasit), лікар-вірусолог з німецького Інституту Бернхарда Нохта (Bernhardt-Nocht-Institut) в Гамбурзі, що спеціалізується на медицині в умовах тропічного клімату, в інтерв'ю DW.

Він також уточнює, що можливо "зараження шляхом переливання крові, як і при тропічній лихоманці, яка є спорідненою вірусу Зіка".

Чим небезпечний вірус?

Симптоми лихоманки Зіка - нудота, дратівливість, шкірний висип, почервоніння оболонок очей і сильні суглобові болі.

Небезпека полягає в тому, що іноді заражена вірусом Зіка людина хворіє без симптомів і може не знати про те, що інфікована. Таким чином, при сексуальних контактах він може заразити іншу людину.

Фото usnews.com

Не викликає ускладнень у дорослих, але становить загрозу для вагітних. Підвищує ризик народження дитини з мікроцефалією - захворюванням, що характеризується значним зменшенням маси головного мозку, що стає причиною розумової відсталості і неврологічних відхилень. У Бразилії виявлено вже більше 4 тисяч таких випадків, багато малюків не виживають.

Що робити?

Вакцини і ліків від нього не існує. Експерти в галузі охорони здоров'я заспокоюють, що у Європі у холодну пору року можуть фіксуватися лише поодинокі випадки зараження: вірус не здатний поширюватися при холоді, оскільки, комарі, які його розносять, не здатні в таких умовах розмножуватися.

Медичні організації багатьох країн рекомендували жінкам утриматися від поїздок до Південної Америки під час вагітності.

Влада Бразилії вживає екстрених заходів по боротьбі з вірусом: понад 200 тисяч солдатів їх армії інформують населення про способи профілактики інфекції, а також розпорошують реагенти для знищення комах. Засоби захисту від комарів отримали майже півмільйона вагітних жінок.

Армія дезинфікує. Фото ctvnews.ca

Президент США Барак Обама закликав прискорити роботу з дослідження вірусу Зіка і пошуку вакцини.

Реклама:

Головне сьогодні