Крок до зцілення: біологи навчилися видаляти з клітин людини гени ВІЛ

— 24 березня 2016, 17:34

Це стало можливим завдяки новій технології CRISPR/Cas9, яка дозволяє видалити з геному гени вірусу та перешкоджає їх повторному вбудовуванню.

Про це повідомляє науковий портал N+1. Результати дослідження опубліковані у журналі Scientific Reports.

Кілька років тому команда Кемеля Кхалілі вже демонструвала здатність технології виявляти геном вірусу, який вбудувався до хромосом клітин, а також вирізати його.

У новій роботі науковці з Темпльського університету знову використали CRISPR/Cas9 для видалення ВІЛ з інфікованих Т-лімфоцитів. При цьому стало зрозумілим, що система дозволяє вирізати копії вірусного геному – усі до останньої.

Фото Elisabeth Fall/www.ucsf.edu

В експерименті вчені використали ті лімфоцити, які зазвичай атакує смертельний вірус.

"Таким чином, редагування за допомогою CRISPR/Cas9 може відкрити нові методи терапії для видалення ДНК ВІЛ-1 з Т-лімфоцитів", – зазначають автори роботи, вказуючи, що експеримент може стати стартом на шляху повного зцілення.

Від ВІЛ та СНІДУ страждають десятки мільйонів людей в усьому світі.

Науковці розрізняють віруси ВІЛ-1 та ВІЛ-2, які мають деякі відмінності у геномній структурі.

Найбільш розповсюдженим є ВІЛ-1, з геном якого і проводили описаний експеримент.

Фото geiselmed.dartmouth.edu

Антиретровірусні препарати, які існують нині, дозволяють лише "заморозити" інфекцію, послабивши її та подовжуючи тим самим життя людини на кілька десятків років, однак видалити ВІЛ з організму вони не здатні.

Вірус швидко вбудовується у геном імунних клітин, де може зберігатися довго, створюючи своєрідний резервуар для рецидивів хвороби.

Реклама:

Головне сьогодні