Берете їжу з собою? Упаковка з фаст-фуду шкідлива, кажуть вчені

— 13 квітня 2016, 12:18

Вчені стверджують, що навіть упаковка фаст-фуду здатна погіршити здоров'я людини, повідомляє The Daily Mail.

Прихильники фаст-фуду мають на 40% вищий ризик одержати з їжею потенційно шкідливі хімічні речовини, йдеться у результатах нового дослідження.

Виявилося, що ризик стосується потрапляння до організму фталатів — групи хімічних речовин, які використовують для пом'якшення пластика та вінілу і підвищення їхньої гнучкості. Ці речовини часто знаходять в упаковках харчових продуктів.

Використання фталатів у дитячих іграшках, м'яких книжкових палітурках давно заборонили саме через можливу токсичну дію.

Ці речовини можуть порушувати баланс гормонів та спричинювати кілька хвороб — від астми до аутизму.

Нове дослідження, опубліковане у журналі Environmental Health Perspectives, є однією із перших спроб дослідити використання фталатів в упаковках для фаст-фуду.

Вчені раніше припускали, що фталати можуть потрапляти до їжі, якщо упаковку розігрівають або зберігають у ній продукти довше, ніж це вказано на етикетці.

Також було проведено дослідження дії фталатів у паперових чашках на рідини, які у них знаходяться. Йдеться про контейнери, які було "облицьовано" пластиком.

Упаковка для їжі з фаст-фуду може містити фтолати, шкідливі для людини. Ескіз kamenuka/Depositphotos

Провідний автор дослідження, професор-асистент Еймі Зота зі школи громадського здоров'я інституту Milken у США, заявила: "Люди, які вживали багато продуктів з фаст-фуду, мали на 40% вищий рівень фталатів в організмі. Наше дослідження посилює занепокоєння, адже ці речовини пов'язують із серйозними захворюваннями у дорослих та дітей".

Фталати належать до класу промислових хімікатів, які використовують для виробництва пакування для молочних продуктів і фаст-фуду.

Попередні дослідження припускають, що шкідливі речовини можуть виділятися з пластикової упаковки для їжі та міститися у продуктах значної переробки.

Лікар Зота і її колеги вивчили дані 8877 учасників експерименту, які детально відповіли на запитання про свій раціон харчування за останні 24 години.

Також вчені перевірили зразки сечі людей на наявність у ній двох специфічних фталатів: DEHP і DiNP.

Їм вдалося встановити: чим більше учасники дослідження з'їли фаст-фуду, тим вищий рівень фталатів в аналізах було помічено.

Ті учасники експерименту, хто споживав напередодні найбільше "швидких продуктів", мали на 23,8% вищий рівень продуктів розпаду DEHP у сечі.

Водночас рівень продуктів розпаду хімікату DiNP був вищим на 40% порівняно з тими людьми, хто зовсім не споживав фаст-фуд за 24 години перед тестуванням.

Рівень продуктів розпаду хімікату DiNP був вищим на 40% порівняно з тими людьми, хто зовсім не споживав фаст-фуд за 24 години перед тестуванням. Фото Sabrina Montaño/Flickr

DEHP та DiNP досі використовують у пакуванні, не зважаючи на загрозу потрапляння до організму людини з упаковки до їжі, яка у ній знаходиться.

Лікарі вважають, що ці речовини можуть загрожувати репродуктивній системі і навіть призводити до безпліддя.

Дослідники також встановили, що зернові та м'ясні вироби містили найбільше фталатів.

Лікар Зота повідомила, що до категорії зернові вироби увійшли хліб, піца, бурітос, рисові страви і лапша.

Вона також підкреслила, що інші дослідження також визначали зернові продукти джерелом потенційно шкідливих речовин.

Вчені також шукали ознаки впливу інших речовин з харчової пластикової упаковки — бісфенолу А чи BPA, однак встановити зв'язок між фаст-фудом та цією речовиною їм не вдалося.

Вони порадили їсти більше овочів і фруктів та менше фаст-фуду.

Реклама:

Головне сьогодні