Облиште довгі тренування: 60 секунд у спортзалі мають той самий ефект – науковці

— 28 квітня 2016, 15:25

Вчені з державного дослідницького університету Канади McMaster University порівняли їзду у стилі "спринт" із безперервними 45-хвилинними тренуваннями помірної інтенсивності, повідомляє The Daily Mail.

Автори експерименту стверджують: вислів "у мене немає стільки часу" — це лише відмовка, щоб уникнути фізичних вправ.

Коротке тренування теж здатне покращити чутливість до інсуліну та кардіореспіраторні показники людини.

У дослідженні протягом 12 тижнів брали участь 27 чоловіків, які мали сидячий спосіб життя.

Декому з них дісталися тренування у форматі "спринт", решта займалася за звичайним графіком.

Була також група чоловіків, які взагалі не тренувалися.

Фото Kzenon/Depositphotos

У першій групі учасникам давали лише 10 хвилин на тренування: три навантажені цикли на велотренажері по 20 секунд, розігрів на 2 хвилини, 3 хвилини, щоб охолонути, і ще 2 хвилини розслабленої їзди на велосипеді між спринтами.

Друга група займалася протягом 50 хвилин, 45 із них було відведено на велосипед у помірному ритмі, 2 хвилини на розігрів та 3 хвилини на відпочинок.

Кожна група тренувалася за встановленим графіком, а дослідники у цей час здійснювали медичні обстеження, зокрема, визначали чутливість до інсуліну, показники роботи серця, легень, а також мітохондріального складу м'язів.

По завершенню 12-тижневого курсу, вчені встановили, що обидва методи тренування дали однакові результати — не зважаючи на п'ятикратну різницю в обсязі тренувань та у часі, необхідному для занять.

[L]

Результати експерименту підтвердили думку, що досягнути результативних тренувань можна усього за 5 хвилин — три з них це інтенсивні тренування, ще 2 — розслаблені вправи між спринтами.

"Це дуже ефективна за часом стратегія занять. Наше дослідження доводить, що метод, заснований на коротких інтервалах тренувань, може надавати ті самі переваги для здоров'я та фізичної форми, що й традиційні вправи", — вважає професор канадського університету Мартін Гібала.

Він також розповів, що сучасні рекомендації пропонують людині тренуватися 150 хвилин на тиждень з помірною інтенсивністю.

Однак нові дані демонструють, що 30 хвилин тренувань на тиждень так само ефективні, якщо інтенсивне навантаження загалом триває 3 хвилини (три дні по 1 хвилині на кожен, у три підходи по 20 секунд з перервами).

Реклама:

Головне сьогодні