Тест

Довготривале вегетаріанство змінює гени і може спричинити хвороби — дослідники

Таку заяву зробили американські дослідники, повідомляє The Telegraph.

Вони з’ясували, що у людей, котрі цілими поколіннями мали вегетаріанський стиль життя у Індії, Африці та у Східній Азії, відбулася мутація геному і розвинувся альтернативний ген вегетаріанства чи аллель.

Цей ген виокремили вчені Університету Корнелла (Cornell University). Він допомагає тим, хто переважно вживає рослинну їжу, переробляти омега-3 і омега-6 жирні кислоти на компоненти, котрі розвивають мозок і контролюють запальні процеси у тілі.

Науковці знайшли схожу варіацію генів для риби у інуїтів – корінного населення Гренландії, де морепродукти є основою дієти.

Однак, ця вегетаріанська зміна генів також може спричинити сплеск продукування арахідонової кислоти, а це робить тіло схильним до запалень і може бути пов’язаним із серцевими захворюваннями та раком.

Така ситуація може бути шкідливою для людини, у дієті якої є певні овочеві олії, наприклад, соняшникова, тому що тіло переробить жирні кислоти у арахідонову швидше, ніж це відбувається зазвичай.

Том Бренна, професор відділу Харчування людини в Університеті Корнелла так пояснив механізм: "У таких людей овочеві олії будуть перетворені у арахідонову кислоту, котра сприяє запаленням, збільшуючи ризик хронічних запалень. Вони, своєю чергою, спричинюють розвиток серцево-судинних захворювань і раку".

Фото BestPhotoStudio/Depositphotos

Лікар Бренна також заявив, що це може бути одним із факторів, чому населення у країнах, що розвиваються, з дієтою на основі продуктів рослинного походження мають хронічні захворювання.

Фахівець також додав, що вегетаріанці, яких можуть схвилювати результати досліджень, мають вживати овочеві олії з низьким вмістом омега-6 лінолевої кислоти, наприклад, оливкову олію.

Результати досліджень були опубліковані у журналі Молекулярна біологія та еволюція.

Вчені проаналізували наявність вегетаріанського аллеля у 234 корінних індійців-вегетаріанців, та 311 жителів США зі стандартною дієтою для цієї країни.

Аллель знайшли у 68% індійців та 18% американців.

Ці дані оцінювали у рамках проекту "Одна тисяча геномів". Вченим стало зрозуміло, що 70% південних азіатів, 53% африканців, 29% східних азіатів і 17% європейців мали переважно м’ясну і крохмалеву (вуглеводну) дієту.

"Північні європейці мають довгу історію вживання молока і вони абсорбували достатньо кінцевих продуктів з молока для довгої ланцюгової переробки жирних кислот, тому їм не потрібно посилювати можливості синтезування цих кислот із продуктів-джерел", – стверджує співавтор проекту Кексіонг Є (Kaixiong Ye).

Мутацію назвали rs66698963. Знайшли її у гені FADS2, який контролює продукування жирних кислот в організмі.

Попередні дослідження стверджували, ніби вегетаріанство і веганство може спричинити проблеми з фертильністю, знижуючи кількість сперматозоїдів у чоловіків.

Окреме дослідження Гарвардського університету з’ясувало, що дієта з високим вмістом овочів і фруктів також впливала на фертильність – цього разу через споживання чоловіками пестицидів.

[L]Багато вегетаріанців також страждають від нестачі заліза, вітамінів D, B12 та кальцію. Також є дані, що у прихильників рослинної їжі на 5% менш міцні кістки, ніж у людей з традиційною дієтою.

Однак інший експеримент припускає, що рослинне харчування знижує ризик діабету, серцевого удару і ожиріння.

Нещодавне дослідження Оксфордського університету виявило, що можна було б врятувати мільйони життів щороку, якби люди пристосувались до вегетаріанської дієти до 2050 року.

Тутешні фахівці назвали тип харчування людини визначним чинником її здоров’я, а ще – стану навколишнього середовища.

На їхню думку, незбалансована дієта, у якій мало фруктів та овочів, але багато червоного і переробленого м’яса, спричиняє тягар для сфери охорони здоров’я у всьому світі.