Очисники у громадських басейнах можуть зашкодити здоров'ю, кажуть дослідники

— 23 травня 2016, 13:56

Однак нове дослідження попереджає, що ці на перший погляд безпечні активності можуть містити приховану загрозу, повідомляє The Daily Mail.

Американські вчені дізнались про шкідливі хімічні сполуки, які з'являються у басейні, коли виникає хімічна реакція між потом, сечею, хлоркою та рештою хімічних речовин, які використовують для очищення води.

Попередні дослідження показали, що побічні продукти дезінфекції басейнів можуть викликати генетичні пошкодження клітин у лабораторних умовах.

Інші роботи простежили зв'язки між водою у басейнах та раком сечового міхура і респіраторними захворюваннями, зокрема, астмою.

У новому звіті для Американського хімічного товариства (American Chemical Society) науковці перевірили воду у громадських та приватних басейнах і гарячих ваннах на кшталт джакузі. Аналіз води робили у два етапи: після частого використанні і тоді, коли у басейні плавали мало.

Дослідники виокремили близько 100 дезінфікуючих розчинів у воді та проаналізували ці зразки на здатність спричинювати генетичні пошкодження клітин у лабораторних умовах.

У середньому, зразки з басейнів та гарячих джакузі були відповідно у 2,4 та 4,1 разу більш мутагенними (генетично зміненими), ніж оригінальна вода з крану, яку використовують для фільтрації.

Фото JaySi/Depositphotos

Чим частіше басейном користувались плавці, тим значніших мутацій зазнавали зразки води.

Науковці порадили власникам громадських басейнів замість використання величезної кількості очищувачів фільтрувати і змінювати воду частіше.

Користувачам басейнів порадили приймати душ перед плаванням та утриматися від антисоціальних звичок.

Тим часом британські лікарі виявилися не такими категоричними:

"Дослідження є цікавим, воно допомагає зрозуміти, як хімічні речовини, котрі входять до складу води, взаємодіють із дезінфектантами, котрі вбивають бактерії. Однак воно не пояснює, як саме хімікати впливають на здоров'я та як довго люди мають плавати, щоб з'явились відчутні ефекти. Ми не будемо радити людям утримуватись від плавання, бо це хороша активність, яка навпаки дозволяє запобігти раку", — розповіла речниця Інституту раку Великобританії лікар Джана Вітт.

Реклама:

Головне сьогодні