Великі келихи з алкоголем небезпечні для здоров'я – дослідження

— 10 червня 2016, 17:58

Це трапляється навіть тоді, коли самої рідини у келихах різних розмірів розлито однаково, переконалися науковці з Кембриджського університету.

Люди, які тримають у руках більші ємності, випивають алкоголь швидше і замовляють ще, повідомляє The Telegraph.

Професор Тереза Марто з університету навіть заявила, що ліцензія на продаж алкоголю повинна встановлювати стандартний розмір келихів.

Результати роботи були опубліковані у виданні BMC Public Health. Вони ґрунтуються на експерименті, проведеному у барі та ресторані під назвою The Pint Shop на території Кембриджського університету.

У 2015 році працівники закладу навмисне змінювали розмір келихів кожні 16 тижнів: спочатку гостям подавали вино у келихах на 300 мл, потім на 370 мл і, зрештою, на 250 мл.

Фото blogto.com

Виявилося, що продажі вина зросли на 10% у той період, коли його подавали у келихах, більших за стандартні.

У барі цей ефект був сильнішим: продажі тут зросли на 14,4%, тоді як у ресторані зростання становило 8,2%.

Попередні дослідження стверджували, що те ж саме відбувається з їжею та безалкогольними напоями: більші тарілки і стакани спонукали людей їсти та пити більше.

Дослідження науковці Кембриджу було профінансовано державним Департаментом здоров'я.

Провідний автор роботи доктор Рейчіл Печі розповіла: "Ми з'ясували, що збільшення розміру келихів з вином спонукали пити більше, навіть якщо вина у ньому було стільки ж, скільки раніше приносили у меншому келиху".

Фото godairyfree.org

Британські науковці нагадують, що надмірне споживання алкоголю призводить до раку, діабету 2 типу та захворювань печінки.

Лікар Саллі Дейвіс, головний медичних фахівець, навіть порадила жінкам щоразу, наливаючи собі келих вина, запитувати себе: "Я хочу келих вина чи збільшити свій ризик захворіти на рак грудей?".

Реклама:

Головне сьогодні