5 ознак того, що ми неправильно миємося в душі

Немає нічого підбадьорливішого зранку, ніж довгий гарячий душ.

Однак багато з нас роблять найпростіші помилки, які шкодять здоров’ю, попереджають фахівці.

Наприклад, щоденний душ допомагає нам випромінювати чистоту, однак знищує природний шар бактерій на шкірі, і позбавляє її жиру, який робить шкіру еластичною.

Користуєтеся мочалкою занадто довго, і вона збирає на себе купу бактерій, які можуть потрапити до порізів і спричинити інфекцію.

Видання The Daily Mail опитало медиків і наводить 5 прикладів того, як ми неправильно користуємось душем.

1

Митися щодня повністю

Дослідження, проведене університетом Каліфорнії, продемонструвало, що щоденне миття може позбавити шкіру захисного шару бактерій, який бореться з інфекціями.

"Якщо люди митимуть руки достатньо часто і приділятимуть увагу зоні нижче поясу, миття через день не завдасть жодної шкоди", – каже професор вірусології Джон Оксфорд.

Навіть душ двічі на тиждень не зашкодив би, якби люди використовували біде, оскільки більшість інфекцій загрожує саме нижній половині тулуба.

За словами професора, надмірне пересушення шкіри може призвести навіть до екземи.

2

Занадто довго митися

Лікар Анджалі Махто, консультант-дерматолог у Британській фундації шкіри, радить приймати душ недовго і не надто ніжитись під водою.

Вона сказала виданню: "Не варто митися довше, ніж 20 хвилин. Вода є подразником, тож чим довше ви лишаєтесь під душем, тим більш сухою і подразненою буде шкіра".

Лікар також повторила думку попереднього фахівця про те, що виділення із сальних залоз зволожують шкіру, а вода змиває їх.

Зволожувати шкіру, на думку Анджалі, краще за все одразу після миття.

3

Користуватись милом завжди і всюди

Митися з милом щодня може бути шкідливо для імунітету, попереджає лікар Робін Чуткан з клініки у Меріленді.

Механізм той самий, що і з водою. Позбавлення шкіри натурального захисту може призвести до екземи.

Постійний контакт шкіри з брудом вчить колонії бактерій відрізняти нешкідливий бруд від патогенного, а мило позбавляє їх цього тренування.

Лікар Чуткан стверджує, що м’яке мило з органічних інгредієнтів діятиме на шкіру краще, ніж антибактеріальне хімічне, котре може порушити бактеріальний баланс на шкірі.

Окрім того, фахівець вважає, що митися з чимось іншим, окрім води, зовсім не обов’язково – лише ті місця, які цього потребують: пахви, сідниці, ноги та зона бікіні.

Решту тіла можна просто сполоснути – навіть після спітнілого тренування.

Під час сезонів грипу та інфекцій мити руки варто регулярно, щонайменше протягом 20 секунд.

Лікар також порадила проводити один день на тиждень на фермі, щоб покращувати імунітет, урізноманітнивши набір бактерій: поїсти ланч у парку чи поволонтерити у міському саду.

У літньому віці з милом теж варто поводитись обережно, щоб уникнути зайвих зморшок.

4

Підставляти обличчя під душ

Багато з нас полюбляють підставляти своє обличчя під освіжаючу воду, але температура та тиск можуть зашкодити йому, попереджає фахівець-дерматолог з Австралії Кайє Скотт.

"Багато людей досі миють обличчя під душем, з тією ж температурою та тиском, з якими вони миють усе тіло. Гарячий душ може збільшити видимість тендітних капілярних мереж у щоках, що призводить до непривабливого вигляду і порушення нормального стану шкіри", – переконана дерматолог.

Інші фахівці погоджуються, що такі гарячі умови для шкіри можуть призвести до надмірного очищення та пересушення.

Краще умиватися теплою водою, хлюпаючи на обличчя з-під крану.

5

Користуватись мочалкою-пуфом

Пухкі мочалки – рай для бактерій. Мертві клітини шкіри, які вони видаляють з нашого тіла, потравляють на мочалку, де ними живляться бактерії.

Тепле вологе середовище ванної кімнати ідеальне для росту бактерій і цвілі. Мочалки висихають повільно, а мертві клітини шкіри лишаються на них назавжди, тож вони стають розплідниками інфекцій, які можуть потрапити до подряпин і спричинити запалення, - каже дерматолог Сем Бантінг.

Синтетичні мочалки варто замінювати кожні два місяці. А висушувати їх треба щоразу, можна навіть феном. Також можна спробувати випрати її у пральній машинці.

Зберігати варто у приміщенні, де сухо і постійно провітрюється.

Натуральні мочалки схильні до утворення цвілі. Їх можна мити з милом, після чого потримати трохи у розчині води з оцтом та висушити.

Корисно також:

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я.

Реклама:

Головне сьогодні