Тест

"Я ж мужик!": чому чоловіки нехтують своїм здоров'ям та не ходять по лікарях

Те, що тривалість життя чоловіків менша, ніж жінок, зумовлене багатьма факторами. Вони більше ризикують, мають менше соціальних зв’язків та частіше від жінок працюють на небезпечних роботах. Але є ще одне: чоловіки рідше ходять до лікарів.

Опитування, проведене в Америці, виявило основні причини. Про них пише The Huffington Post.

За даними американських Центрів із контролю та попередження хвороб за 2014-й, осіб, котрі протягом попередніх двох років бували в лікаря, серед чоловіків уполовину менше, ніж серед жінок.

Дослідження показують, що таких, хто не переступав порогу медичного закладу протягом п’яти років, серед чоловіків утричі більше, ніж серед жінок. І вдвічі більше чоловіків, ніж жінок, чесно зізнаються, що жодного разу в своєму дорослому житті не зверталися до лікаря.

Фото Xalanx/Depositphotos

Заклопотаність, страх, сором та дискомфорт - за результатами нещодавнього онлайн-опитування, саме це заважає чоловікам подбати про своє здоров'я.

"Надто зайнятий", - таку відповідь на запитання, чому вони не проходять профілактичних оглядів, дали 22% респондентів.

"Боюся взнати щось погане", - відказав 21%.[L]

"Некомфортно під час огляду (наприклад, ректального)", - таку причину вказали 18%.

Небажання відповідати на особисті питання, які може поставити лікар, необхідність ставати на ваги, страх перед оголенням та навіть холод у оглядовому кабінеті – ці моменти також зупиняють багатьох чоловіків від візиту до медиків.

Як зізнається професор психології з Університету Флориди Гленн Гуд, котрий займається темою маскулінності, його, на жаль, не дивують невтішні результати опитувань. Адже жорсткі норми гендерної ролі наказують чоловікам приховувати їхню вразливість і демонструвати мужність.

Фото littleny/Depositphotos

"У поході до лікарі є кілька речей, котрі можуть нести в собі дискомфорт для чоловіків. Вони не хочуть питати вказівок і не хочуть консультуватися з експертом про те, про що менше знають", - зазначає Гуд.

Те, що зазвичай жінки стають мішенню для критики через їхню зовнішність та вагу, не означає, що чоловіки не переживають через очікування інших людей щодо того, яким повинно було би бути їхнє тіло.

Але важливо знати: регулярні медогляди допомагають рятувати життя. Особливо коли йдеться про онкологічні захворювання, де діагностика на ранніх стадіях украй важлива.

"Ви не зможете узяти напрокат інше тіло і не зможете пожити в чиємусь іншому тілі. Це єдине, яке у вас є, то чому б не подбати про нього як слід, так, як ви дбаєте про все, що знаходиться поза вашим тілом, та на чому є цінник?", - наголошує лікар-уролог Джамін Брахмбхатт.

Фото monkeybusiness/Depositphotos

Як часто чоловік має проходити обстеження, залежить від його віку та стану здоров'я. Оптимальний план для конкретного пацієнта найкраще визначить його лікар, але приблизні рекомендації такі:

Кожні 2 роки чоловіки 18-39 років повинні перевіряти свій кров'яний тиск. Якщо він на верхній чи нижній межі норми – то раз на рік.

Кожні 3 роки чоловіки, старші за 45, мають перевірятися на діабет. Людям із зайвою вагою краще почати робити це раніше.

Кожні 5 років чоловіки після 35 мають проходити перевірки на рівень холестерину та можливі захворювання серця. Ті, хто хворіє на діабет – частіше.

Чоловіки від 50-75 років, у чиїй родині не було випадків раку кишечника чи поліпів, повинні перевірятися на рак товстої та прямої кишки раз на 5-10 років. Тим, чиї рідні страждали на такі захворювання, ліпше розпочати проходити регулярні обстеження раніше.

Нагадаємо, хропіння, відчуття стиснення в шиї та навіть стійка гикавка чи печія є серйозним приводом прислухатися до свого організму та відвідати кардіолога.